Tema: Vino
View Single Post
Staro 03.12.2009., 00:48   #175
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor Emissary Pregled postova
E ovako braćo forumaši...ako ste željni vrhunskog crnog vina (na papiru) ajte lipo u Keruma i uzmite ovo sa moje slike za nepunih 45 kuna http://www.imagesforme.com/show.php/827251_IMG1516.JPG

Donedavno je bilo priko 70 kn, piše zada da je proizvođač u stečaju pa je možda zato pojeftinilo...

Vino je OK u smislu da se može popit...upravo sam lagano iskapija bočicu...i ne znam jel do mene (već sam prije napisa da mi vino nije No1 piće, a crno mi je manje privlačno od bilog) ili do vina al jebiga ovo vino nije dovoljno vrhunsko u skladu sa svojom titulom. Jedino šta je vrhunsko je moja žgaravica, rigam vatru

Kidajte mi kitu ako domaće crno od moga prike nije 5 puta bolje.

Tako da, ako je neko ima iskustva sa dotičnim, jel se slažete sa mnom ili...?

I na kraju, zanima me na koji način se vinima dodjeljuju nazivi stolno, kvalitetno, vrhunsko.....?
Stolna vina - vina proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa vinove loze, te nemože nositi oznaku sorte

*
Stolna vina s oznakom kontroliranog podrijetla - vina proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa vinove loze koje potječe iz jedne vinogradarske regije
*
Kvalitetna vina s oznakom kontroliranog podrijetla - vino proizvedeno od jedne ili više sorti grožda koje potjeću iz jedne vinogradarske podregije s izraženim kvalitetnim organoleptickim svojstvima značajnim za ekološke uvjete i sorte odredene vinogradarske podregije, vinogorja ili položaja čiju oznaku nosi, koje je odnjegovano u toj podregiji
*
Vrhunska vina s oznakom kontroliranog podrijetla - vino proizvedeno od odredene sorte ili grupe sorti grožda koje potjeću iz jednog ili više vinogradarskih položaja u okviru jednog vinogorja s osobito izraženim kvalitetnim, specifićnim organoleptickim i kemijskim svojstvima značcajnim za ekološke uvjete položaja i sorte, odnosno grupe sorti grožda. To vino mora biti i odnjegovano i punjeno u boce u vinogradarskom vinogorju koji obuhvaća odredeni položaj
*
Predikatna vina - vina koja u izuzetnim godinama u posebnim uvjetima dozrijevanja, načina berbe i prerade daju posebnu kakvoću, a moraju biti proizvedena samo od grožda preporučenih sorti za pojedino vinogorje
kasna berba - vino proizvedeno od grožda koje je ubrano u stanju potpune zrelosti i čiji mošt ima najmanje 94° Oechsla
izborna berba - vino proizvedeno isključivo od brižno izabranog grožda, čiji mošt sadrži najmanje 105° Oechsla
izborna berba bobica - vino proizvedeno od prezrelih ili plemenitom plijesni napadnutih bobica ciji mošt sadrži najmanje 127° Oechsla
izborna berba prosušenih bobica - vino proizvedeno od prosušenih bobica čiji mošt sadrži najmanje 154° Oechsla
ledeno berba - vino proizvedeno od grožda koje je ubrano pri temperaturi od najmanje -7°C i preradeno u smrznutom stanju, a čiji mošt sadrži najmanje 127° Oechsla
*
Arhivska vina - vino koje se u podrumskim uvjetima čuva dulje od njegovog optimalnog zrenja, a najmanje pet godina od dana prerade grožda u vino, od čega najmanje tri godine u boci.
*
Specijalna vina - vina dobivena posebnim načinom prerade grožda, mošta ili vina bez dodatka ili s dodatkom odredene količine vinskog alkohola, vinskog destilata, šećera, koncentriranog mošta i mirisavih ili drugih dopuštenih tvari biljnog podrijetla. U ovu grupu vina ubrajamo; desertno vino, likersko vino
i aromatizirano vino
*
Pjenušava vina - vina koja uz ostale odredene sastojke sadrže i povečanu kolicinu ugljičnog-dioksida, zbog kojeg se kod otvaranju boce razvija obilna pjena. U ovu grupu ubrajamo prirodno pjenušava i gazirano pjenušava vina

Prema količini sadržanog šećera ;

* suha
* polusuha
* poluslatka
* slatka

Prema boji ;

* bijela
* ružičasta
* crna

http://www.cestica.hr/vino/vina/podjela.php