Citiraj:
Autor SrKi
ima odlican birc/biljar klub kod slavoneske avenije iza Tomica (BMW), zove se Masconi, ima dosta odlicnih stolova i inace igra najbolja ekipa u Hrv tamo, tako da se ima sto i vidjeti dok pijes cugu recimo. ne igra se samo osmica.
|
Zapravo se zove Mosconi što je inače naziv jednog turnira. I igra se najčešće devetka. Ali za to ti treba malo više spretnosti i znanja.
Kada govorimo o osmici, ne postoji natjecateljski biljar i birtiski biljar. Postoje natjecateljska pravila i birtiska pravila. Nitko ne brani igru sa turnirskim pravilima na "birtijskom biljaru" (manji stol, bijela je veća od ostalih kugli itd.)
U natjecateljskim odnosno turnirskim pravilima osmice, svaka kugla se mora najavljivati i samo ta kugla se smije ubaciti. Sve ostalo je prekršaj (osim ako nije najavljen safety). Prekršaj se kažnjava sa ball-in-handom protivničkog igrača što znači da se bijela može staviti gdje god igrač želi.
Britiska pravila su napravljena samo i isključivo zato da se igra uspori kako bi jedan žeton što dulje trajao i da se zaobiđu nedostatci malog stola. Svaka britija ima svoja pravila ali se ona prije partije mogu dogovoriti.
Citiraj:
Autor hellboy152
Otkad igram biljar (po birtijama) znam da se u osmici crna kugla treba pospremiti tamo gdje je pospremljena zadnja iz grupe kugli koju si imao, međutim igrajući biljar na kompu sam vidio da kad pospremiš posljednju iz grupe da se crna mora pospremiti u suprotnu od te, pa me zanima jesu to meni krivo pokazali ili to komp nema pojma?
|
Kao što sam napisao, svaka šupa ima svoja pravila. U ovom konkretnom slučaju niti jedno niti drugo nije po turnirskim pravilima.