Citiraj:
Autor Apacer ft Bozja
@ pinkskin
Ja sam 100% da i danas postoji neka vrsta cenzure, svakako da to nije kao nekada sa "spaljivanjem vjestica", ali ja svejedno nemogu shvatiti kako vec elektricni automobili nisu u upotrebi, i to onoj masovnoj, te da nema lijeka za rak & aids & co. Iako mozda zvuci kao neka teorija zavjere, nije, samo mi je prosto nevjerojatno da nema lijeka za to 
|
Pa naravno da postoji.
Ne "cenzura" nego jednostavno se postojeća tehnologija mora maksimalno eklspoatirati.
To je činjenica jer kad se u neku tehnologiju ili proizvod ulupaju miljarde, onda to isto mora ostvariti što veći povrat novca i prinos, tj. zaradu tom investitoru.
Tako stvari rade.
Sad, imaš lijek XY koji je otkriven prije 10g i koji liječi neku bolest sa 50% uspjehom unutar 12mjeseci s tim da mjesečna doza košta 10.000 USD.
(zanemarimo sad sve tesne periode i sl)
5 godina nakon toga, daljnjim razvojem i usavršavanjem se dođe do otkrića lijeka XYZ koji liječi u 75% slučajeva unutar 6mj.
Naravno da je farmaceutskoj kompaniji u interesu maksimalno eksploatirati ovaj prvi lijek, dok drugi stoji u ladici sve dok konkurencija ne zaprijeti i(li) dok prodaja postojećeg lijeka značajno ne padne.
To je biznis... koliko god se činio brutalnim i nehumanim, pogotovo kod neke grane kao što je medicina, kompanije odavno ne brinu za pacijente, nego za investitore.
Ta šablona se može primjeniti na više-manje bilo koju ljudsku djelatnost i jedini način da se to donekle izbjegne je šarolika konkurencija, no ta konkurencija nije moguća u svim djelatnostima, pogotovo ne onima strateški bitnim za "velike igrače".
To je nažalost stvarnost današnjice, a to je da veliki igrači diktiraju smjer razvoja (koliko god se činilo paranoičnim)