View Single Post
Staro 19.11.2009., 21:33   #24
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Apacer ft Bozja Pregled postova
@pinkskin
Ja sam 100% da i danas postoji neka vrsta cenzure, svakako da to nije kao nekada sa "spaljivanjem vjestica", ali ja svejedno nemogu shvatiti kako vec elektricni automobili nisu u upotrebi, i to onoj masovnoj, te da nema lijeka za rak & aids & co. Iako mozda zvuci kao neka teorija zavjere, nije, samo mi je prosto nevjerojatno da nema lijeka za to

Pa naravno da postoji.
Ne "cenzura" nego jednostavno se postojeća tehnologija mora maksimalno eklspoatirati.

To je činjenica jer kad se u neku tehnologiju ili proizvod ulupaju miljarde, onda to isto mora ostvariti što veći povrat novca i prinos, tj. zaradu tom investitoru.

Tako stvari rade.

Sad, imaš lijek XY koji je otkriven prije 10g i koji liječi neku bolest sa 50% uspjehom unutar 12mjeseci s tim da mjesečna doza košta 10.000 USD.

(zanemarimo sad sve tesne periode i sl)

5 godina nakon toga, daljnjim razvojem i usavršavanjem se dođe do otkrića lijeka XYZ koji liječi u 75% slučajeva unutar 6mj.

Naravno da je farmaceutskoj kompaniji u interesu maksimalno eksploatirati ovaj prvi lijek, dok drugi stoji u ladici sve dok konkurencija ne zaprijeti i(li) dok prodaja postojećeg lijeka značajno ne padne.

To je biznis... koliko god se činio brutalnim i nehumanim, pogotovo kod neke grane kao što je medicina, kompanije odavno ne brinu za pacijente, nego za investitore.

Ta šablona se može primjeniti na više-manje bilo koju ljudsku djelatnost i jedini način da se to donekle izbjegne je šarolika konkurencija, no ta konkurencija nije moguća u svim djelatnostima, pogotovo ne onima strateški bitnim za "velike igrače".

To je nažalost stvarnost današnjice, a to je da veliki igrači diktiraju smjer razvoja (koliko god se činilo paranoičnim)