View Single Post
Staro 17.11.2009., 02:03   #1
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Pomalo o studiranju, bolonji i inim temama...

...po ko zna koji put.
Jučer bio baš Primorac na Novoj (nemam pojma zašto, ali od svih tih likova, nekako mi je on najdraži...) i priupitali smo ga za hoće li se i kad ukinuti bolonjski proces studiranja... Političar kao političar, kaže da je kod nas neka verzija bolonje u koju treba uložiti puno truda, novaca, vremena i potreban joj je redizajn, ukratko... Mada sama ideja nije loša, ono šta nas zanima je gubitak pravo studiranja i sve oko toga.

Na našem faksu je, recimo, vrlo lako ostati bez prava daljnjeg studiranja. Primjerice, dam sve predmete, padnem matematiku. Druge godine upisujem opet taj kolegij - matematiku i slušam je s brucošima. I sad ne dolazi nikako u obzir da po drugi puta padnem matematiku jer ja odmah, refleksno - gubim pravo studiranja na tom fakultetu! Znači jedanput se smije past i drugi put obavezno proći! Zanima nas kako je to na drugim fakultetima riješeno?

Čuo sam od frenda da na Sveučilištu u Rijeci, studenti mogu iznova upisati 2 puta isti kolegij ispočetka s time da treći put moraju obavezno proći, ako ne, također gube pravo studiranja? To je istina, ili...?

Nadalje, zanima nas oko toga, 'jedanput padneš, drugi put moraš proć ako ne zbogom s faksa' - to je nekakav standard bolonjskog procesa ili ovisi od fakulteta do fakulteta?

Uz to - kako je u inozemstvu, vani riješeno to 'gubitak na pravo studiranja'? I na kraju, ima li ikakvog smisla pisati pisma i mailove ministarstvu o ukidanju tog gubitka ili barem povećavanju za još jedan pad??
ALiEN17 je offline   Reply With Quote