View Single Post
Staro 14.11.2009., 20:42   #288
herion
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Kad smo već kod IT fakulteta i veleučilišta ja u svojoj kompaniji imam predstavnike obe visokoškolske ustanove pa bi ima štošta reći o tome. Osnovno pravilo je da nema pravila. Imamo odlične ljude sa veleučilišta i niškoristi FER-Ovce. Naravno vrijedi i obrnuto. Imamo i odlične IT stručnjake koji su završili neinformatički fakultet kao i izuzetne stručnjake sa srednjom školom. IT je veoma zahtjevna i dinamična struka i samo konstantan rad i njegova primjena u praksi čini stručnjaka. Zadnjih godina puno je ljudi u mojoj firmi izučilo posao i otišlo u privatne firme gdje se cijeni znanje i jedino znanje (dobro moraš imati i normalne komunikacijske sposobnosti) Državne tvrtke i državna uprava ostale su posljednji bastion gdje je diploma(uz poznanstva) glavni, često i jedini kriterij pri zapošljavanju. Pošto novca poreznih obveznika uvjek ima najzgodnije je nakon što oformiš informatiku u firmi ili ustanovi outsorcati stručnjake neke privatne firme. Najgrotesknije je što sam x puta vidio kako čovjek sa srednjom školom iz neke outsorcing firme objašnjava najbanalnije stvari "vrhunskom IT stručnjaku" iz državne kompanije. Srećom kako je krenulo kod nas i ti dani kad je diploma i veza sva vrata otvarala za veliku većinu su odbrojani.
Dakle diploma da ali samo ako iza nje stoji znanje. Ako imate razne certifikate i veliko radno iskustvo, a nemate diplomu samo složite CV kako treba i to pošaljite na natječaj za posao. Ako vas ne pozovu na razgovor vjerujte radi se o neozbiljnoj firmi i možda je bolje da vas tamo i nema.
Što se tiče plaće tu stvari nisu jednostavne. Može se reći da ćeš sa znanjem web programiranja ili kao database administrator prije naći posao. To međutim nije u direktnoj vezi sa veličinom plaće. Ako je gazda i ekipa sposobana bit će puno posla, a samim tim i plaća će biti veće. Zato se i plaće za isti posao uvelike razlikuju. Generalno najbolje su plaćeni konzultanti, voditelji projekta i freelanceri koji posjeduju rijetke sposobnosti(ipak ne toliko rijetke da ih niko ne bi koristio). To se međutim teško postiže samo učenjem i školovanjem već kroz dugotrajnu praksu. Za početnika možda bi najbolje bilo fokusirati se na npr. Java/.Net programera ili za administraciju baza. Dovoljno kvalitetnih nikad dosta. Osobno bih uložio neki dolar i na virtualizacijske tehnologije kao zalog za budućnost.

Zadnje izmijenjeno od: herion. 14.11.2009. u 20:53.
herion je offline   Reply With Quote