View Single Post
Staro 11.11.2009., 00:28   #17
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Najbolje je izbjegavat izlaganje, C vitamin nit što koristi nit što steti, D3 s gripom i C vitaminom i nema neke veze ali djeca koja ga trebaju (po naputku pedijatra po mogućnosti) uzimat svakako ga trebaju uzet redovito i u propisanoj dozi...

Što se cjepljenja tiče ja kao medicinar moram reć da cjepljenje ima određeni postotak zaštite - ali da nije zaštita nizti blizu 100% e to isto stoji...
Protiv standardne sezonske gripe je doduše možda ipak manje efikasno cjepivo nego protiv ove (neda mi se ulazit sad dublje u to zašto jer nema smisla) ali generalno je tako, recimo ja se osobno NE cjepim protiv sezonske gripe i nemam se namjeru cjepiti niti protiv H1N1 (osim naravno ako dobijemo takav naputak da je obavezno za sve medicinske djelatnike onda je to nešto drugo), imao sam gripu ja mislim da 3 puta u životu, od toga samo jednom od kad sam u struci a tome je već 9g dakle valjda je jasno da sam izložen non stop...
Inače što se ozbiljnsti tiče ova H1N1 se po posljedicama na organizam, načinu širenja među ljudima i svemu ostalome relevantnome ne razlikuje nimalo od obične gripe, obična gripa isto ubija, svake godine, manji broj ljudi u civiliziranim zemljama, veći broj u neciviliziranim, umire se kao i uvjek 99% od komplikacija poslje infekcije (drugi virusi, bakterije, gljivice), malo ko umre od samog virusa influentze a debela većina onih koji umru je u tzv ranjivoj populaciji - izrazito mladi, izrazito stari, kronični bolesnici (posebno imonokompromitirani - ljudi koji su na ljekovima poslje transplantacija, kemoterapije, zračenja, leukemije/limfomi, neki ljekovi protiv reumatskih bolesti) i da indikacije za terapiju sa tamifluom su mjenjali već 2 puta i iskreno neznam dal su donjeli koje novo jer sam na godišnjem trenutno ali po zadnjem se malo kome davao...

E da i ko je u prilici sebe i malu (jaslice, vrtić) djecu (uvjetno rečeno) izolirati kod kuće tih tjedan dva dok ne prođe pik zaraze to je pametno, ako mislite da imate gripu (visoka temperatura do 40, suhi kašalj kasnije praćen žarenjem u prsima, mogu (posebno kod djece) biti prisutni i mučnina, povraćanje, bol u mišićima, glavobolja) najpametnije je za početak ostati doma ako treba bolovanje možda se može rješiti i telefonski da se što manje čeka po čekaonama i širi zarazu a ako se počne naglo pogoršavati stanje (teško disanje, izrazito jaka glavobolja, obilno iskašljavanje, smetnje mokrenja, dehidracija usprkos adekvatnom uzimanju tekućine) i naročito kod djece ako se počnu žaliti na jaku grlobolju i temperatura im je stalno iznad 38.5 usprkos ljekovima i kupanju ili imaju kašalj u napadima koji je poput laveža psa eventualno na kraju praćen povraćanjem (ovo nije vezano direktno za gripu to uzrokuju drugi virusi i neke bakterije ali sad je sezona a influentza odlično krči put nekim od uzročnika) ili djetetu cure sline i šumno diše - treba se bez puno odlaganja javiti liječniku...

E da novinari su definitivno prenapuhali ovo, jedino što nisu rekli u svim svojim bombastičnim pričama (a trebali su po meni) je da zbog toga na koi način se organizam ponaša s virusom i generira imunost možete imati gripu DVA puta ove sezone bez problema...