View Single Post
Staro 10.11.2009., 09:18   #266
Nani
hdtelevizija.com editor
Moj komp

Nani's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Izgleda odlično na što smo se uvjerili u kombinaciji sa Onkyo 607 receiverom. Toliko me odusevila kombinacija spajanja Z-5500 satelita na av receiver da nisam daleko od odluke da isti takav sistem odradim u sobi.

Ta audiofilska spika oko ispunjavanja prostora nekim "toplim" tonovima za 2000 eura ne pije vode na ex-yu prostorima i sa primanjima koja ima prosjecan forumas na ovom i bilo kojem drugom forumu.

Uopste moja opaska nije bila da poredim Z-5500 sa nekim polu-profi zvucnicima vec mi ne ide u glavu kako se neko moze uvjeravati da sistem od po 2000 eura je iskoristiv u sobi od 15 kvadrata!!!

Istom analogijom kojom se prica o zvuku mogao sam do sad uzeti i piskarati soleci pamet kako nista dovoljno dobro nije kao 2k i 4k projektori od po nekoliko desetina 1000 eura.

Prica koji mnogi audiofili zele da plasiraju i namecu kako je to "potrebno", da potrebno je kao sto je potreban i Full HD panel na 32" dijagonali -> Neiskoristivo!

What Hi Fi postavi Denon 1910 kao Editor choice dok isti receiver Cnet popljuje kad je u pitanju zvuk. Tako da priču o zvuku ne uzimam za ozbiljno.
Svako radi recenzije zvuka i audio komponenata u 99% slucajeva po subjektivnom dojmu. Toliko je kombinacija zvučnika i av receivera gdje ni u jednoj kombinaciji zvuk ne moze biti isti i to je ganjanje nedostižnog.

Ovde ne pričamo o stereo zvuku niti zalazim u tu non-sense domenu neprestanih rasprava koji je zvuk bolji a razlike su toliko minorne da ih jedino instrumenti zabilježe.

Tako da prica o zvuku ne moze se porediti ni sa jednom drugom granom niti se porediti sa autima, televizorima pošto neki od nas nisu nadareni sa šišmiš čulima.

Rezime;
Sa Ronis-om sam sklapao Profesionalna kucna kina, naslusao sam se svega, dodali smo u pakete od Yamahe preko Jamo 606 pa sve do Wharfedale 10 serije. Uparivali smo zvucnike sa Yamahinim, Onkyo, Denon i Pioneer AV receiverima. Ne uvjeravam nikog u nista - iznosim svoja zapazanja, Z-5500 je po meni overkill za sobe do 20 kvadrata, daje odličan zvuk i ne košta mnogo. Što je najbitnije z-5500 sateliti su izuzetno responzivni sa mid-range av receiverima i zvuk je po mom subjektivnom dojmu više nego dobar.

Ko god se ne slaže zna šta njemu odgovara i šta ce kupiti. As simple as that.

Pošto smo u temi izgleda Home Theatra evo nekih 55 slika z-5500 sistema uparenih sa Plazmama, LCD-ovima i Projektorima;

http://img509.imageshack.us/slidesho...d=72495592.jpg

Zadnje izmijenjeno od: Nani. 10.11.2009. u 10:55.
Nani je offline   Reply With Quote