Citiraj:
Autor Burko
dobro, ju-hu. ovdje nema onoga sto mene zanima. da li je prodavac duzan primiti i dati nov ispravan uredaj bez provjere servisa ili dobavljaca, ako se npr kvar dogodio unutar par dana? papiri na mjestu kao i ambalaza, nije uopce u tome rijec. nego, kupis laptop, dodes doma, nakon dva dana zaebancije skuzis da jednostavno optika (npr) ne radi. odes di si kupio, da li je trgovina obavezna dati novo isti trenutak kad si dosao reklamirati? to je pitanje.
|
Nije obavezna, a nadam se da nece nikada ni biti.
Ni kupac ni trgovac nisu nekad u stanju tocno reci sto je s opremom. Defaultna zamjena novom je nekad najgori moguci potez, marketinski mozda zvuci OK, ali povlaci gadne troskove u cijelom lancu prodaje ako je krivnja na strani kupca, ne neispravnost opreme.
Ja sam osobno imao slucaj da je veliki prodavac nama kao "neispravne" vratio nekoliko desetina prijenosnika prodanih u velikoj akciji, a mijenjane na gore opisani nacin. Covjek donese, kaze "joj to meni ne radi", prodaja odmah zamijeni sa smijeskom na lici i nama vrati par paleta opreme koja je "neispravna". Svi do jednog ispravni, s greskama od petljanja sa SW-om, preko slaganja putem "klinaca iz susjedstva", igara koje na on-board grafici ne rade kao sto su vidjeli kod susjeda na igracem piceku i slicno.
Naravno da su vraceni prodavacu, uz puno svadje, uopce im nije bilo jasno "zasto odmah ne damo nove".
Da bi se ostvarila ta politika, trgovini mora ostati puno veca zarada (sad je marza katastrofalna i nema nikakvog smisla baviti se prodajom hardvera) da bi se takve stvari pokrile. A onda se ne treba cuditi da je, recimo, firma ta i ta skuplja, ali ima OK servisnu politiku.