Citiraj:
Autor madox
koliko ja znam, a uci se dok si ziv pa me ispravite ako govorim krivo, woofer se preporuca staviti ukoso u odnosu na stranice (zidove) sobe iz razloga sto postoje tzv. konstruktivna i destruktivna interferencija. Naime, smatra se da ako woofer stoji paralelno sa zidom, odnosno gleda na neki okomit zid ispred njega, zvuk koji se odbija od tog zida bi se mogao ponistiti sa zvukom koji u tom trenutku izlazi iz subwoofera. Ja sam cak u uputama svojih woofera naso nacrtano, a i napisano da se woofer stavlja pod nekim xy kutem u odnosu na zid iz upravo tog razloga.
|
Ovisi što tebi znači woofer "gleda". Koju stranu woofera smatraš prednjom koja nekud "gleda". Jer nemaju svi wooferi na istom mjestu bassreflex rupu, nemaju na istom mjestu zvučnik itd. Neki su napravljeni da zvučnik i rupa gledaju prema podu tako da zvuk ide u tom slučaju prema podu i tako se šiti prostorijom. Nema to univerzalnog pravila već treba malo isprobavati.
Ali što se tiče smještaja tvog zvučnika to što je ukoso nije neki problem već sam ja prvenstveno mislio na to da nije dobro što je u tom ormariću jer osim što je unutra zatvoren širi vibracije na taj ormarić i to sigurno kvari zvuk.