Citiraj:
Autor borisko
...tvoj router povuče firmware sa DSLAMA, što je s jedne strane super. Ako izađe novi firmware, factory resetom ga povučeš bez problema.
|
Nista to super, to je obicno sranje!
Ja imam 2 odvojene tel. linije i na svakoj Iskon ADSL, sa Siemens SX763 WLAN modemima. Negdje prije 3-4 mjeseca, dakle ljetos, taj njihov "update" mi je sje*o 1 ruter i pola dana mi je trebalo dok skuzim da su nestale sve moje postavke, tj. da se sve vratilo na factory settings pa zato nista ne radi. Ok, mislim se, ne znajuci da su oni cackali po ruteru, imam snimljen konfig fajl na serveru pa cu to zacas vratiti natrag. E oces, malo morgen - oci su mi ispale dok sam shvatio da opcije za SAVE/LOAD vise nema u web sucelju rutera!?!?!?! Navodno, u novom firmveru je to izbaceno RADI SIGURNOSTI ?!?!?!?!??!?!?!?!?!?
Ej, alo, jeste li vi normalni, pa imam "milion" postavki, forvardiranja portova, statickih adresa, MAC-ova, itd, itd. Pa zato sam i snimio konfig u fajl, jer mi treba 3 dana da se sjetim i sve to vratim natrag!
Uglavnom, nakon vise razgovora i medjusobne razmjene mejlova, dobijam sluzbeni mejl u stilu:
ko te je*e, ruteri su ionako nasi i mozemo s njima raditi sto nas je volja.
Da, kazem im ja, ruteri jesu vasi,
ALI PODACI U NJIMA SU MOJI I VI STE IH BEZ PITANJA UNISTITLI - IZVO'LTE IH VRATITI NATRAG!
-NE MOZETE, JER NE ZNATE KOJI SU BILI?
-OK, EVO VAM KONFIG FAJL.
-ALI SAD VISE NEMA OPCIJE ZA LOAD, ZBOG SIGURNOSTI!
-ONDA SE SNADJITE KAKO GOD ZNATE I UMIJETE ILI PLATITE MOJE IZGUBLJENO VRIJEME.
Nakon ovoga, muk i tisina sve do dana danasnjeg (STUDENI/2009). Naravno, jer sam 100% u pravu i ne znaju sto da mi odgovore.
Najveca ironija je sto drugi ruter uopce nije azuriran novim firmverom i u njemu i dalje postoje opcije za SAVE/LOAD, dok oni meni trabunjaju kako oni to rade na svim ruterima u relativno kratkom vremenskom roku (ej, vec 4 mjeseca ovaj drugi ruter nije dotaknut, a koristi se isto kao i prvi, non-stop je upaljen, samo na drugoj skupini PC-a)
Dodje mi da se ranim zbog tudjeg bezobrazluka i boli_me_ona_stvar ponasanja.