negdje sam čitao o ogromnim problemima jednog korisnika s LED-backlit monitorom. ako se dobro sjećam, stvar je u tome da diode nisu sve na jednoj ploči i iz iste serije, nego se slažu pločice s x dioda - a svaki skup dioda malo "vuče" na svoju stranu što se hladno/toplo tiče. u konačnici to sve skupa ne ispadne uvijek baš idealno. bila je slika monitora s bijelom pozadinom i dvije skupine dioda su bile vidljivo žute.
da se vratimo na della...
problem je s ovim monitorom što mu je gamma stvarno loša. velim, kad je kontrast 50, onda je krivulja otprilike točna, ali je kontrast samog monitora (uz brightness 0) negdje na oko 1:300, što je vrlo nisko i slika izgleda loše, a po danu onda zna biti malo pretamna.
ako želiš dobar kontrast (1:800), onda ideš na 0/74-75 i iskoristiš kalibrirani profil (ne mogu naći gdje sam ga skinuo) pa se gamma skroz popravi, ali imaš monitor koji prži oči sa 120-130 cd/m2 i ubija te po mraku u pojam
ne znam, evo, gledam od petka u ovaj monitor i nikako da se priviknem na svjetlinu. boje su mu sada super (za razliku od default postavki, užas!), ali ne sviđa mi se ideja promjene kontrasta par puta dnevno, ovisno o vremenskim uvjetima i kazaljkama na satu. možda bi ga bilo dobro kalibrirati negdje "na sredini", kontrast 62-63; to bi mu trebalo dati 1:500 i oko 100 cd/m2, što bi bilo podnošljivo i u polumraku i usred dana... ali za to treba imati kalibrator.