View Single Post
Staro 03.11.2009., 22:51   #1
ABuser
Premium
Moj komp

ABuser's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
(riješeno) Novi HDD "nestaje" prilikom formatiranja

Kao što sma napisoa u jendoj temi ovdje, danas sam kupio WD 6400AAKS, koji mi je trebao zamjeniti jednu od 160GB barica koje imam, ali što se dogodilo... Ja sam izvadio tu jednu barracudu (na jedom su mi windowsi, a na drugom 3 particije sa raznima stvarima - filmovi, slike, glazba...), naravno ne ovu sa windowsima. I stavio umjesto nje taj WD, te napravio particije na njemu (ubacivši Vista DVD i tamo gdje se rade particije prije instalacije), te krenuo odmah jednu formatirati (napravio ih 4). No formatiranje je samo stalo, i sve particije tog diska su nestale s popisa, kao da nema diska. Rekoh, ništa, idme iz Windowsa formatirat, te tako upalio Windowse, i išao formatirati particije, te jednu malu sma uspio (75GB), no kad sma krneuo drugu od 400, najednom mi jaivo grešku "...could not complete the format...", te su mi opet u "my computer", odn smao "computer" na visti nestale particije sve, tj, cijeli taj hdd. Ne smao u computer, nego sma tražio HDD na svim mogućim mjestima, i jednostavno kao da ga nema unutra. A komp mi otvoren i čujem ga, i osjetim na dodir da radi. Restartao komp, i probao opet - i opet isto. Pa sam Ubacio CD od Wins XP, i tmao pobrissao te napravio particije, te opet išao u Windowse formatirat, ali opet isto.
I koju kod particiju da stavim formatirati, nakon jendo 10-15min ako se ne formatira, dogodi se isto. Ali svaki put kad restartam komp, ponovno se pojavi i disk kao prepoznat, i sve particije. Također u BIOS-u je konstantno disk prisutan. Probao sma napravit i jendu glupost da vidim za svaki slučaj je li se on isključio, te sma tkao komp dok ej radio, iščupao kablove iz tog diska, i saznao da je stvarno radio jer se čuo i osjetilo se kako se ugasio, te potom upalio kada sma ga ponovno ukopčao.
Zna li itko o čemu je ovdje riječ? jer skroz mi čudno. A zanimljivo je da disk ne "nestaje" kada ga ne formatiram. Dakle, ako ništa ne radim s njim, stoji, evo sad već sat i pol i dalje normalno prepoznat sa sivm particijama.
Jel greška možda u disku, da reklamiram? Ili u mojoj ploči? Ili neke postavke treba negdje promjenit, ili šta... Očajan sam, jer već sma imao problema nekih sa baricom, ali ne takvih, i kada sma mislio da sma se riješio toga, sada evo kupim ovaj disk, i sad i on hebe, ali puno gore nego što mi je ikada barica.

BTW, kad smo kod toga, da pitma konačno nešto što nsima nikad nikog, jer mi nije to radilo probleme, ali evo, možda je baš to sad uzrok problema ovdje.
Je li na SATA diskovima i pločama svejedno kako ej koji spojen? Tj u koji konektor na ploči. I kako se određuju master i slave, te je li to svejedno? Jer kao što rkeoh, imao sma nekih problema ovo ljeot sa tom baricom, i kada sma ju prekopčavao u razne konektore, problemi bi s emijenjali ili rješavali. Ali nema (barem meni) nikakve logike kako se određuju master i slave, te je li to bitno uopće na SATA sučelju. Jer jedan tren mi je u jendom konektoru isti disk primary slave, a u drugom trenu secondary master npr.
Uglanvom, ima li to ikakve veze, nevezano za ovja moj problem ćak, i kako se određuju master i slave? Mislim, ako je svejendo, onda nema veze. Ja smao konstantno držim sistemski disk na "prvom" konektoru.

Živjeli, i unaprijed hvala!
ABuser je offline