Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 26.10.2009., 23:05   #2542
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Lightbulb

Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
Unatrag par dana me pocela mucit smanjena dinamika na manjim glasnocama
Uvazeni kolega Srale,

Ono sto nazivas smanjenom dinamikom, odnosno sonicnu sposobnost postepenog akcentiranja glasnoce ili mogucnost realisticnog iskazivanje najtiseg pianissima preko fortea do rezervi za brzi prelaz na fortissimo (Fleks glasno) je nesto sto nikad nece biti postignuto dodavanjem sub-a. Jer dinamika je nesto cega nemas ili ne u mjeri kojoj prizeljkujes i ne moze se stvoriti dodavanjem samo jednog dijela spektra.

Slusna ugoda dodavanjem uhu dvije ugodne oktave (i u tvojoj sobi dohvatljive) subom je zadovoljstvo koje nema nikakve veze sa dinamikom za kojom si opisao da zalis. Neupitan je efekt zadovoljstva kad se dvije oktave slikom ubace u tvoj uzitak slusanja. Cak i kad su bas linije trome, spore ili zbog lose integracije trpis "frekvencijski šav" i bode te neupitno jasno pristizanje zvuka iz dva slusno odvojena fizikalna izvora. Samo to nece popraviti dinamiku koja ti fali!

Dapace, upravo si opisao jedan od gotovo najskupljih indikatora kako je sustav sposoban prikazati realisticnu reprodukciju. Ujedno si opisao da si poceo nadzirati ogranicenja u svom sistemu. Veliki broj Hifi komponenti je radnjem sa vrlo malim finaliziranjem slusnih testova. Em kosta, em u tim klasama nije uobicajeno za puno imena.

Za realisticno iskazivanje dinamike (sve komponente su vazne) ali prvo upires prstom u pojacalo i zvucnike :

1) Sonicne rezerve (ne nazivne) ustroj i topologija jednake vaznosti aktivnih i pasivnih elemenata i na ulaznom stupnju (lampe ili taranzile) komponente nista nesmije maznjavati tu energiju. Kao i u (zive izvedbe) domeni vremenske informacije: jednom kad se izgubi, ne moze se nikad vise rekreirati bez kompromisa na autenticnu realisticnost. Naravski, majka svih fundacija iskazivanja dinamike : napajanje = osiguravanje super stabilnog soka svim elementima kakve god ih naponske varijacija zadesile i kako god bili optereceni u iskazivanju naglih promjena dinamke signala. To su temelji slusanja i slusanja sa prozorom u realnost izvedbe, cak i kad je frekvom ograniceno.

2) Kvaliteta drivera zvucnike i skretnica, Skretnica , SKRETNICA! Jesam li spomenuo S K R E T N I C U?

Kapi u moru, ali, u realnim mogucnostima Riste Hi-Fiste ujedno i nit vodilja za razumnu investiciju na putu ka boljem.
Nekoliko si zvucnika mijenjao lagano od skupljih do povoljnijih i ako nista, imao si korisno iskustvo usporedbe. Koliko puta sam naglasavao kod monitra vaznos ovih vrlina! Valjda sam ti 3x barem naglasavo da uzmes Epose koji doista nemaju konkurenciju u klasi. Bogme kostaju i manje nego si pucao po ostalima do sada. Dobili su i nasljednike. Skrpaj lovu, napravi promjenu i konacno kupit te Epose. Pa mi onda javi za dinamiku Eposima je to prioritet!

Za ekonomicnu Hi-Fistiku, Yamaha ispod 2000kn ima jako dinamicki sposobna pojacala. Dapce imaju i neki sklopich sa kojim se hvale upravo za realisticno iskazivanje dinamike. I nije bez pokrica, sa Eposom prekrasno sviraju. Prijatelj sa Rudjera je kupio Yamahu i Eposa na preporuku i to teskom mukom. Davanje 3700kn nije mu bilo pojmljivo za dvije komponente. Nakon kupnje, nekoliko vikenda nije izlazio iz kuce. Samo je slusao, slusao i slusao. Upravo je iskazivanje dinamike ono sto ga je po prvi put uvelo u svijet visoko vjerne reprodukcije. Jer nista nema emocionalnu komponentu kao upravo dinamicko iskazivanje! Nije Infinity bez razloga bio takva legenda i kod najmanjih modela 80's modela. Nudellu je iskazivanje realisticne dinamike bio kamen temeljac. Ili sto bi Syss prvi put na audio sajmu u osnovnoj izjavio : Ajme kako se dobro deru na mene !

Laicki receno, bas tako : deru se na slusatelja ali u pozitivnom smislu.

Eto, primi na znanje, ako smijem primjetiti.

Noch

P.S. Budi sretan sto nisi zadovoljan dinamikom. Veliki pokazatelj da napredujes u aktivnom slusanju i procjeni
Visage je offline   Reply With Quote