View Single Post
Staro 25.10.2009., 17:24   #74
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Prije neki dan sam skoro napisao moj komentar na ovu raspravu i kad sam htio postat ode sve u mp3 (pripremio poduži text).

Mislim da bi se prvo trebao odlučit šta želiš složit:
a) NAS / Media server bez naglaska na vrtenje tj. prikaza multimedije na toj mašini
b) Media server koji je ujedno Play mašina spojena na npr. kakav 40" LCD via HDMI

Za a opciju mislim da je dosta dvojezgreni Atom + šroteks GMA. To šta std. Atom ITX ploće imaju samo 2 SATA priključka uopće nije slučajno. Čitaj, velikim igračima neodgovara da za sitnu lovu napraviš NAS koji će biti barem 2 puta ako ne i 10 puta bolji od onih škovaca šta ih guraju i pri tome višestruko zarađuju. Ovo dokazuje ona MSI mobo (i ja sam je našao) sa 4 sata i 4 serial, očito rađena po nekom čudnom zahtjevu.
Nekako smatram da je šteta za ovo "potrošit" ION platformu, možda griješim. Ko misli / dokaže se da Atom ovu ulogu nemože odradit kako treba onda je opcija kakva ITX mobo sa 775 podnožjem i nekim celerom na njemu.

Za opciju b trenutno nema bolje od ION platforme i polako se gama širi ZOTAC, MSI, ASUS, čak i ASROCK, . . .
Po meni su prave one mobo šta imaju interni DC-DC pretvarač i napajaju se vanjskim cigla na žici ispravljačem.

Nedostatak tj. mali br. sata kanala se može nadomjestit dodatnim kontrolerom. U tom "izgubljenom" postu sam dao link neke zvjeri sa 8 sata kanala, cca 99$. Pitao si šta je "PCI Express x1 (Jel to PCIe x1?)", da točno i taj bus bi trebao biti brži od starog PCI.
Također "Mini PCI Express", taman za neku wireless karticu a može se ukomponirat za obje namjene (varijanta a i b).

Za varijantu a svakako složit neku Linux varijantu, a za b ima više varijanti od Linux - a do raznih prozora.
Nikky je online   Reply With Quote