24.10.2009., 19:23
|
|
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
Autor dh41400
Ako se vec toliko placa za NAS sustav bilo bi lijepo da ima npr:
- RAID-5 (jos nije spomenuto, ali definitivno jedna od velikih prednosti ovog nacina pohrane podataka).
- Naravno tu su i RAID-0/1/10 ako zatreba ...
- Broj SATA utora, ajmo reci za ovaj MSI-jev ATOM je 4, dok kod neke druge Intel solucije dobije barem 5-6, sto je od neizmjerne koristi u ovakvim slucajevima jer prakticki imas vrlo povoljan i brz 6-portni SATA RAID-5 kontroler koji posebnom (dedicated) izdanju kosta .... previse
- Brzina ICH7 naspram ICH10R je u najmanju ruku osjetna ... bezbroj puta sam ovo vidio i osjetio po netu i uzivo.
- Zatim jedna G45 ploca se vrlo lako moze iskoristiit kao HTPC, Media Server, gaming mashina (otvorena opcija dodavanja dodatne grafe i/ili posebnih konreolera i PCIe kartica).
- Hrpa dodatnih konekcija i opcija na njenoj poledjini otkrivaju i neke druge namjene ...
- Fleksibilnost u odabiru proca ... od onog "najslabijeg" Celerona, pa sve do mocnih C2D/C2Q proceva, kao i mogucnost popravka u slucaju crkavanja bilo koje od ove dvije komponente.
- Puno je lakse obaviti prodaju nekakve G45 ploce nego jednog slabasnog single core ATOMa.
- Kvalitetnija izrada (kondici, regulacija, dodaci).
- Veci broj dodatnih konekcija (hrpa USB, FW, eSATA, HDMI, zvuk ...)
Ovo mozda trenutno nije navedno kao potrebno, ali definitivno je od iznimne koristi u kasnijem periodu.
BTW sorry, cijena je 400 eura ilitiga 2,880 kn
|
- RAID je na ovoj klasi uredjaja SW rijeshenje (taj R u ICHxyR moze lagano od leprshat )
- Isto kao i prvo
- Cuj, mozesh ti kupiti i plocu s 10-12 SATA konektora, dodatni kontroler etc... 4 su (s danasnjim diskovima) dovoljne za 99% kucnih potreba/korisnika (recimo Sa_Stilom i njegovi mkv od 10-ak GB - 100 fimova na 1 HDD od TB koji je uobicajan x 4 .... )
- Brzina nema nikakvog znacaja u ovakvom okruzenji i s ovakvim loadom - ICH7 moze isporuciti 40-50-60-70-80 MB/s sekvencijalno - MREZA je ogranicenje
- Koliko sam skuzio mi ovdje ne trazimo rijesenje za HTPC, Gayming mashinu ....
- I kompromise u osnovnoj - energetska efikasnost, jednostavnost, prakticnost, ......
- Ja josh uvijek stojim iza toga da je Atom kompetentan za ovakav tip posla
- Ja ne propagiram rijeshenje samogradnje nego gotovo rijeshenje - Acer H340 ili Lenovo D400
- ovo je +
- USB ima (komada 4+1), da ima FW bi bilo lijepo, eSATA ima, HDMI na NASu (ili kako god Home Server ......) nema smisla - a ne pokushavamo pronaci racunalo za Gayming, HTPC ili bilo sto drugo
za cijenu imash potpuno pravo (nisam provjeravao tocne cijene), ali sam iznenadjen da je u EU 1$=1E (ovo je ocekivano u HR).
ti pokusavash napraviti josh jedno desktop racunalo. ako sam dobro skuzio to nije ovdje cilj
|
|
|