Citiraj:
Autor xlr
L profile možeš isfurati za spajanje gornje i bočnih ploča. Ali još bolja solucija bi ti bila da napraviš ovo:
http://www.imagesforme.com/show.php/..._Untitled1.jpg
Ovaj crveni vrag neznam ni kako se točno zove, ali nije šaraf, nego služi kao kuka. Čvrsto je spojeno sa gornjom pločom, dok u bočne moraš napraviti rupe i ovu stvar:
http://www.imagesforme.com/show.php/...1102009009.jpg
Kad spojiš gornju ploču s bočnom, te kuke uđu u rupe i onda zakreneš ovaj šaraf sa druge slike za 90° da "uhvati" kuku za ovaj udubljeni kao što se vidi na prvoj slici. Stvar je čvrsta ko vrag samo je pitanje možeš li to negdje napraviti.
|
Ti crveni vragovi ti se zovu ekscentri. U setu dobiješ štapićasti dio s navojem te kružni dio kojim se zateže. Nije to ni skupo, samo se mora bit precizan u mm prilikom rada s time. Nek ti prodavač veli mjeru za kruniranje rupe za kružni dio. I moraš imat takav kruner, mislim da je 20 ili 25 mm, nisam dugo radio s time.
Al evo ti
prijedloga kak bi ja to napravio, izbjegneš i drvene tiple što ih je jedwy predložio a bome i ekscentre. Šarafi su sve što trebaš.
Dakle, stražnju ploču (C) šarafiš na bočne stranice (B). Kad daješ rezat ivericu, daj izrezat i dva uska komada (A), širine cca 10cm. Njih učvrstiš šarafima između bočnih stranica (ove strelice na slici su smjer spajanja šarafima). Kad dobiješ konstrukciju koja izgleda kao na slici, uzmi gornju ploču stola, stavi ju gore i odozdo, kroz elemente A prišarafi. Naravno pazi da ti šarafi nisu predugački, da ne izvire gore.
Ostalo šarafljenje predlažem da se izvede konfirmat vijcima. Prvo se buši rupa u iverici borerom 5mm a zatim se inbus nastavkom šarafi ravni konfirmat vijak. To je vrlo čvrst spoj. Postoje i drugačiji konfirmat vijci koji su dole uži a gore širi ali za njih je potreban i specijalan borer koji košta 300 i kusur kuna pa mislim da nema potrebe za tim.
Police se isto mogu tako pričvrstiti. Sa stražnje i s bočnih strana se zašarafi, vidljive glave šarafa se sakriju plastičnom kapicom (mada glava konfirmat vijka ni ne izgleda tako loše) i to je to.