Evo nekoliko riječi o laptopima od 4500-6000kuna, bez predinstayliranog OS-a. Mislim da se to treba napomenuti jer ako netko traži laptop za 5000kn netko će mu preporučit slabiji ali s licencom za Vistu npr, a drugi će stavit mašinu bez OS-a.
ja sam za ovaj način... ako oni pljačkaju nas, zašto mi nebismo njih...
Dakle ja govorim o prijenosnicima bez predinstaliranog (komercijalnog) operativnog sustava.
Trenutno se za 4500-6000kn može kupiti prijenosno računalo koje će zadovoljiti većinu korisnika.
1. procesor: kupite dvojezgreni Intel (C2D) srednje klase za prijenosnike, znači 1.8 do 2.2GHz ili dvojezgreni AMD sličnih performansi. (To istražite pomoću googla, neda mi se ulaziti u to)
2. Memorija: pogledajte broj pločica... Uzmite 2 ili 4GB DDR2 ili DDR3, svejedno, u kombinaciji 1*2GB ili 2*2 GB... to je dovoljno za sve.... možete i 1*2GB+1*1GB (vidio sam to... neke akcije) ali pazite da vam nisu popunjene oba utora sa 1gb memorije npr, jer biste pri nadogradnji morali svu memoriju promijeniti, a cijene memorija rastu, koliko sam skužio.
3. VGA: nemojte kupovat te intelove pizdarije, nitko u ovom cjenovnom rangu, ako to uzmeš, nomoj uzimat taj procesor, uzmi celerona i plati laptop 3000kn i piši u word s njime i slušaj glazbu, ali za 4500 - 6000 kn može se kupiti prijenosnik sa ugrađenom lijepom srednjeklasnom grafičkom karticom na kojoj se ponešto može i odigrati, a da ne pričamo o multimediji....itd....
4. Chipset: a šta ja znam, intel za intela AMD za AMD-a

hahah
5: brand: kad dođeš u trgovinu nek ti izvade nekoliko reprezentativnih hp-a, toshiba, lenova, acera, asusa, pa i dellova... Ti bez straha ispretiskaj tipkovniciu otklopi ga, preklopi ga nekoliko puta, pregledaj ekran kod svakog, isprobaj tu takozvanu robusnost... Jebe ti se, ti si kupac... i ponašaj se tako...
Napomena- to se odnosi samo na ovaj cjenovni rang prijenosnih računala baz predinstaliranog komercijalnog OS-a.........