17.10.2009., 04:56
|
|
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
|
Ovo je stvarno samo nagadjanje ... recimo gledao sam identican Vertex sa
Citiraj:
Autor DeadMan+
nisam rekao da su losi, samo nisam uvjeren u njihovu pouzdanost 
|
Prvo moramo uzeti kao sto rekoh testnu konfiguraciju i setup cijelih diskova:
- FW verziju
- Vrstu OS-a i drivera, kao i "starost" instalacija
- Da li je disk aktivan OS disk ili ne (kao sto nam je Tomy B. pokazao rezultati mogu biti izrazito ovisni)
- Postavke u IOmetru (igrao sam se s njim JAKO dugo i stvarno se treba paziti na svaku stavku, tj. podudarnost s usporednim testom)
- Stanje diska (koristen ili ne, da li su flushane sve LBA adrese)
- Kontroler i chipset, te driveri na njima (ovo je takodjer vrlo cest uzrok nesrazmjernosti rezultata)
- Da li je rijec o stolnom ili prijenosnom racunalu (opet snaga ostatka konfe dolazi kao utjecaj na razne rezultate)
- Da li je obavljen alignment na particijama
- Razlicite velicine diskova imaju i razlicite performanse (kao sto su kolege vec naglasili)
- Razlika u velicini testiranog dijela particije/diska takodjer ima OGROMAN utjecaj na konacne rezultate
Ima naravno jos dodatnih faktora, ali ovi su uglavnom vrlo ocigledni.
Citiraj:
evo samo za primjer:
moji rezultati za 120GB OCZ Agility u IOMeter Sequential Write testu:

ako za pocetak zanemarimo brojeve, vec po obliku njihove i moje krivulje se vidi bitna razlika
|
Sto moze znaciti da je negdje bio bottleneck (koji je vrijedio za sve diskove) ili neka druga stavka kod podesavanja, koja je opet vrijedila za sve diskove (osim FW verzije) ...
BTW gdje pise da krivulje moraju isto izgledati za npr 60GB i 120GB SSD disk?
Citiraj:
... iz kojeg razloga OCZ Vertex Mac edition ima isti oblik krivulje kao moj Agility, dok njihov Agility (ako zanemarimo 0.5 i 1 kB) ima gotovo ravnu liniju
|
Procitaj prethodno
Citiraj:
sad jos ako uzmemo u obzir da je OCZ Vertex Winows edition i OCZ Vertex Mac edition zapravo isti disk onda su rezultati jos cudniji... 
|
Ovo je stvarno samo nagadjanje ... recimo gledao sam identican Vertex sa
IZRAZITO razlicitim rezultatima u IOPS specifikaciji, kao i sekvencijalnim testovima ... razlog je bio testna faza FW (sve se desavalo u periodu od par dana).
U jednom slucaju je bio iskoristen pun potencijal sekvencijalnih prijenosa, dok je u drugom IOPS specifikacija bila eksponencijalne naravi.
Ovo uz dodatan utjecaj stavki iz prvog dijela posta moze poluciti nevjerojatno razlicite rezultate ... gotovo neprepoznatljive.
To je
najnormalnija stvar posto je odnos IOPS specifikacije i Sequential prijenosa obrnuto proporcionalan.
Kljucna stvar koja se pojavljuje u svim PR odgovorima iz OCZ-a je da su smanjene maksimalne brzine (sto ne mora nuzno znaciti da su prosjecne izgubile na vrijednosti, tj. vjerojatno su stabilnije od obicnog Vertexa) citanja i pisanja zbog "kompatibilnosti" s Apple racunalima ... sto upucuje na promjene u FW-u, a ukoliko se nadovezemo na prethodnu recenicu (brzine prijenosa su obrnuto proporcionalne IOPS-ima) onda ovo dobiva sasvim logicno znacenje (uza sve navedeno mi se cini da ovaj Mac Ed. ima vise slicnosti s Turbom nego s obicnim Vertexom, izuzev razlike u taktovima).
Citiraj:
i opet ako zanemarimo Agility potpuno 
ostaje problem Vertexa, jer su na testu i Mac i Winows edition Vertex isti diskovi ...
|
Jos jedna pretpostavka ... ne znamo da li je tocna ili ne, a kada se na ovo nadoda i koristenost/starost diskova, kao i ostale stavke iz prvog dijela ... cijela prica dobiva jos vece razmjere.
Naravno da ne iskljucujemo mogucnost pogreske u tim testovima, ali cak i ako se uzmu u obzir ti tvoji rezultati, opet je razlika ocigledna (sto je tijekom gotovo svih IOmeter testova konzistentno).
Znam da ti ovo vjerojatno nece biti prihvatljivo objasnjenje, ali je jednostavno nemoguce usporedjivati dva razlicita setupa, pogotovo uz (opravdanu) osjetljivost IOmetra i razne HW/SW modifikacije/verzije diskova.
BTW PUNO korisnija bi nam bila IOmeter Workstation (Random read & write) specifikacija tvog diska nego ovaj sekvencijalni test, jer ipak ona daleko bolje opisuje ponasanje SSD-a (i bilo kojeg drugog diska) unutar OS okruzenja.
Opis postavki je na slijedecem linku.
Ukratko, to je to