Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 01.10.2009., 19:21   #2480
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Mala OT preporuka

Mada je ovo zabranjena tema tema jer mi je zlo od HiFi rasprava za dva zivota... samo da prenesem dojmove slusanje neceg sto ce poneki konzument ipak razmatrati kupiti.

Izasle edicije Beatlesa posebno ona limitirana mono varijanta. Stereo je uzeta za jednu radio stanicu a druga mono kao poklon velikom Beatles kolekcionaru. Bez ikakve predrasude sam isao usporediti. No stereo tretman - osim za ono malo materijala koje je imalo izvorni stereo pripremu - nazalost je uzeo ceh zbog danasnjih militantnih standarda peglanja ekstremnom kompresijom i fanaticnog posezanja za noise redukcijom.

Prvo kod sebe na full range ribonima, onda na full range dinamickim. Takodjer sa slusalicama; prvo Stax elektrostatušama, pa onda na Sennheisericama.

Prvo na cemu sam uocio razliku su cinele i opcenito ritam sekcija. Mono varijanta ima bolju dinamiku, vrhovi instrumenata sam decay je prirodniji i jednostavno budi paznju na dobrom sustavu koji moze oslikati dinamiku sa rezervom snage. Bas linije su jasnije a sam balans zvuka je nakon pola minute slusanja osjetno bolji od stereo verzije. Esencija tkiva vokala daje bolji uvid u snimku kod mono verzije. Jednostavno, subjektivno mono varijanta na vecini stvari ostavlja upecatljiviji dojam realne rekreacije.

Mono je koliko sam vidim skoro svugdje iscezao. Hoce li tu biti ponavljanja u novoj seriji? Nisam pratio. Ali tko slaze kolekciju a drzi do autenticnosti nek se drzi mono verzije. Nek cuje Stereo, ali barem nek usporedi (ako ima usi i ponesto slusnog razumijevanja) obe kad bude slusao.

Pristupiti Abbey gradji je ipak ozbiljan posao i nitko se ne upusta ne osjecajuci odgovornost za posao koji je napravio. Pojedine stvari su stvarno impresivno zazvucale u Stereu, daleko od toga. Ne sumnjam da ce velikom broju zato stereo biti vjerovatno interesantniji. Ali eto, radi Fleksovih i Sraletovih buducih Divoom Mod-ova, red je da spomenem za one koji mogu ili misle stvarno keširati neku od edicija.

Postoji i neka u pripremi (za koliko i kad?) Plavi Rajko verzija. Nema sumnje da ce ta tek biti ispeglana do daske za sve obligatorne potrebe jednog Syss 12.1 vlasnika Ako je za ovo trebalo 3 godine, nisam siguran koje ce godine izaci taj Plavi Rajko?
Visage je offline   Reply With Quote