View Single Post
Staro 30.09.2009., 21:35   #95
Mast3r Chi3f
Premium
Moj komp

Mast3r Chi3f's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
GT300 novi Fx

GT300 novi Fx
Surfajuci po netu naisao sam na malo stariji no odlican i vjerodostojan (bez obzira tko sta ovdje mislio o inquireru) clanak koji baca novo svijetlo na protekla ali pogotovo buduca zbivanja na 3d sceni.
http://www.theinquirer.net/inquirer/...0-architecture

U tekstu su odlicno objasnjene ali i predvidjene mnoge stvari.
Ipak daleko je najzanimljiviji odlomcic o directx-u u kojem stoji da je DX11 sve ono sto je desetka trebala i mogla biti a glavni razlog zasto to nije je nvidia.
Ako se sjecate kada su krenula prva prestavljanja DX10, lista ficera i poboljsanje je bila ogromna, obecavala su se brda i doline a na kraju smo dobili ono sta smo dobili - frisku figu.
Izgleda da se je nVIDIA poput kakve razmazene primadone odlucila u svoj G80 implementirat samo ono sto je njoj odgovaralo jer ostatak nije mogla (u potpunosti nece moci ni GT300) a o daljnjim kompromisima nije htjela ni pregovarat. Na kraju je microsoft pritisnut izlaskom viste glupo kapitulirao (sto mu se i poslije obilo u glavu) i uklonio desetki vecinu njene originalne funkcionalnosti.
Verzija DX10.1 je vratila neke, ali ne i one najvaznije.

Suma sumarum je da je na kraju najvise najeb** Ati koji je izgubio enormne resurse i veliki dio chipa razvijajuci dijelolove koji nikad nisu koristili vec su samo smetali pospjesujuci zagrijavanje i potrosnju.
Popusio je je i microsoft cije je vista dozivjele fijasko a dobru ako ne i najvecu zasulogu za to imao je kastrat dx10.
Rezultat jei to da danas pred svitanjem 2010 tehnologija tj. barem njezin softwarski dio ondje gdje je trebao biti krajem 2006.

Ali najvise smo izgubili mi gameri jer su izdavaci ubrzo uvidjeli da s razvijanjem ili bolje receno nerazvijanjem igara za novi api ne gube bas previse pa su konacno cijeli proces razvoja prebacili na konzolaske verzije.
Tako da je danas 99% igri na trzistu tesko konzolasko smece(aka Gears of war) a od onog 1 % pola sjebu s portanjem (aka Gta4) a onu preostalu mizeriju sta vrijedi(aka Mass efect) covijek je prisiljen odigrat na originalnoj verziji jer tko bi od te sve silne kolicine smece legalno pronasao dijamant umro bi ubrzo od gladi.
Jos tamo od vremena Cod4, Witchera i mass-a nisam jos nesto postenao odigaro nadu ne gubim ali znati sta kazu za nju
Jedini koji se u cijeloj toj prici profitirao je Nvidia, fino omastila brk prodajuci papreno taj svoj "nextgen" koji to zapravo nije ni bio za masnu lovu i zato je vrijeme da plati stari dug.

p.s. nedavno sam nabavio kvada, od prije imam 8800gt, planiram upiknut jos 2 gb rama a na torentu upravo skidam najnoviju distribuciju Linuxa.

p.p.s. cekam da na kakvom portalu prenesu da diablo izlazi i za konzole i onda cu znat da je zbilja sve oslo u ku***

Mod: bez spominjanja piratluka, inače će biti kartona.