View Single Post
Staro 29.09.2009., 00:52   #1
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Moj drugi modding... (ajmo ga nazvat blue&red)

Eto, kupio novo kuciste prije par dana pa krenuo modding malo...

Vidi se da kuciste ima na ljevoj bocnoj pleksi s nekim motivom...
Naravno da kuciste mora biti osvjetljeno, pa sam krenuo s jednim plavim ventilatorom...
Radi se o nekom CoolerMasteru, 22dB, 1800RPM, 4× blue LED.
Uglavnom, nema LEDice da idu po 'lopaticama', vec direktno na jednu stranu. I to na stranu di 'uzimaju' zrak.
Stavio sam ga normalno na bocnu, da puse prema CPU zrak. Nije dobro - LEDice svjetle pre jako van. Ako ga stavim obrnuto - opet nije dobro jer nece bit OK hladjenje. A i nece bas nesto svjetlit - u CPU cooler...
Pa sam razmisljao gdje treba ispuh - da LEDice svjetle unutra. Straga nikako ne, jer ce svjetliti prema prednjoj stranici i udarat u oci drugima.
I eto ideje - stavit vent na gornju stranicu.
Dovoljno osvjetljava cijelu unutrašnjost, ne prenapadno, bas onako kako treba, indirektno a opet se kuzi i lijepo izgleda (nije sad da su neonke pa sve udara u oci kako svjetli). Zicu od ventilatora sam provukao iza traya od maticne.

Kupio sam Xilence 80mm ventilator, jedva ga naso, jos pise na njemu 92mm. Crven je kao i maska naprijed na kucistu i baš paše za bocnu stranicu.
Sad neznam, kupit CoolerMaster 80mm ventilatore (4 komada) i njih ugradit, te napravit potenciometre za njih.

No dobro... Xilence ventilator ima molex i 3pin na sebi, vec sam 4 doma koja imam odrezao i molexe uzeo sebi, no, eto, ovaj sam ovako ostavio. I super da jesam - na njemu je 12V i spojit cu LEDice na to.
Tocnije, u onaj 'krug' ljevo od ventilatora cu staviti par LEDica 3mm, plavih. Ljepo ce pleksi svjetliti, a jos cu staviti da neka svjetli u ventilator (ovako je sav crn ventilator).
Nestalo mi je izolir-trake pa ju moram nabaviti da dovrsim to.

Sve te ventilatore, i LEDice ce gasiti jedan prekidac na prednjoj strani kucista. Ostao je od neonka koje su prije bile, a ako ga maknem ostane rupa. Da stoji bezveze je glupo.
Uzeo malo kljesta u ruku i 'raskupusao' staro napajanje. Na jednoj slici sam bas to slikao, vidi se jedan molex iznad ova dva (crno-zuta). Tu se spoji napajanje i ide za osvjetljavanje prednjeg panela (onaj mali pleksi ispod poklopca) i ide na prekidac. Iz prekidaca ide na 2 molexa. Na njih cu spojiti te dodatne ventilatore, i osvjetljenja.

Eh, sad, imam vec u glavi kako cu spojiti: dva straznja ventilatora, 3pin, spojim oba na 3pin Y adapter. Taj adapter/konektor spojim na drugi Y pin konektor, drugi dio konektora na bocni vent i LEDice (osvjetljenje plexya). Kraj tog Y adaptera spojim u 3-pin produzni tako negdje do kraja traya za MBO.
I sad ponavljam istu pricu... dva prednja venta na 3pin Y adapter, kraj tog adaptera u drugi. Drugi dio grugog 3pin Y adaptera spojim na onaj vent na vrhu. A oba kraja drugih konektora/produzetaka spojim na molexe. Znaci, 3 venta na jedan molex, 3 venta na drugi.
Ako budem radio potenciometar (radio bi s LM317 ili L7805) onda cu drugacije spojiti. Znam samo da ce 2 prednja i 2 straznja ventilatora biti zajedno povezana. Ako niste bas shvatili, nacrtam u paintu sutra...

Planiram jos ugraditi i citac kartica, jos koji opticki uredjaj i ZIP drive.

Da ne duljim i kompliciram, evo slikica:

Ocekujem komentare/savjete/prijedloge jer je kuciste u 'ranoj' fazi moddinga i mogu akceptirati savjete (npr. kupi ovaj vent, kupi ovaj potenciometar ili sl.)

Hvala!
Computer_Modder je offline   Reply With Quote