Citiraj:
Autor bolexxx
al cijene ostaju iste  pa i da sa malom azijatkinjom od pet dolara dodje unutra, cijene su iste 
|
Ne razumijem te - dobijas namjensko kuciste sa svim relevantnim specifikacijama za tvoju namjenu, i tvoj komentar je "cijene su iste"? SM bolji izbor za ono sto tebi treba, a cijena
nije ista,
ni blizu, jer je SM koji sam ti preporucio i koji ima 650W napajanje manje od 2400kn, dok je tvoja LjiLjana, kao sto si sam rekao, 3k kn - bez napajanja => ~3600-3700 kn minimalno.
Citiraj:
nego, reci ti meni, kolke su temperature hardova u tvom antecu, neko dodatno hladjenje stavio?
|
Nemam pojma, i iskreno da ti kazem, BMK. Ispred njih su dva komada (jedan hladi po 3 diska) 12 cm ventilatora (neki najjeftiniji u Linksu) i diskovi su na dodir mlacni (osim SCSI Atlasa V, on je topliji od SATA bratje).
Prije par dana je bilo 5 diskova unutra - 2 SATA + SCSI su se hladili s 12 cm ventom, druga dva SATA diska su bili bez forsiranog strujanja zraka od dediciranog ventilatora, i takodjer nije bilo vecih problema. Kuciste je dovoljno malo da outtake fan na guzici napravi dovoljno strujanje, a prostorija u kojoj se nalazi stroj nije klimatizirana no temperatura je postojana gotovo tokom citave godine.
Citiraj:
koristis ga isto kao NAS ili?
|
Koristim ga kao all-around produkcijski server u firmi. Izmedju ostalog, na njemu se radi i inkrementalni backup 5-6 uredskih racunala/workstationa.
Ako mislis kupiti neko iole jace racunalo koje je spremno bez problema odhendlat virtualizaciju (a tu prvenstveno mislim na storage kontroler), razmisli o kombinaciji VMware i FreeNAS-a (koji, IIRC, cak dolazi i kao Virtual Appliance za VMw) + neki OS za "razno". Ne zaboravi ni poukljucivati staggered spin up za sve diskove ako imas opciju u kontroleru za takvo sto, jer 7 i vise diskova zna biti itekako struje gladno pri paljenju.
Takodjer razmisli i o Gigabit infrastrukturi (kablovi, kartice - nesto ozbiljnije nego o/b smeca, pogotovo sa serverske strane, switchevi) ako mislis stremat HD p0rn preko mreze.