10.09.2009., 13:39
|
|
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
ZANIMA ME KOLIKI ĆE BITI CARINSKI TROŠKOVI KOJI ĆE NASTATI AKO NARUČIM SUNČANE NAOČALE PUTEM INTERNETA IZ SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA, OBZIROM DA JE CIJENA NAOČALA 1000 KUNA U ŠTO JE URAČUNATA POŠTARINA?
Sva roba koja dolazi u poštanskim pošiljkama kao rezultat narudžbe, odnosno kupoprodaje, osim što podliježe carinskom nadzoru, podliježe i postupku carinjenja u kojem se utvrđuje carinski dug koji je potrebno platiti.
Na carinsku vrijednost robe (u pravilu je to transakcijska vrijednost robe iskazane na računu prilagođena za sve eventualne troškove kao npr. transport, troškove poštarine i sl.), dakle, u ovom slučaju na vrijednost 1000 kuna plaća se stopa carine propisana Uredbom o carinskoj tarifi za 2009. godinu (Narodne novine, broj 140/2008). Kod uvoza predmetnih sunčanih naočala propisana je osnovna carinska stopa od 5%, obzirom da je uvoz iz Sjedinjenih Američkih Država. Prilikom carinjenja obračunava se i PDV po stopi od 23%, računato na carinsku vrijednost uvećanu za iznos carine.
Pri tome treba imati na umu i trošak poštanskog posredovanja, kojega prema svojoj internoj tarifi zaračunava Hrvatska pošta, a navedeno ovisi o vrsti pošiljke i pružatelju usluge, te isto nije u nadležnosti carinske službe.
|
Ovo sam našao sve na linku. Sve mi je jasno al jel mi može netko objasniti što znači ovo boldano.
|
|
|