View Single Post
Staro 03.09.2009., 10:20   #26
Mack2006MJ
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Aug 2007
Iskreno, dođe ti na isto, kad uzmeš nekog SIP providera (tu prvenstveno pričam o stranim Betamax servisima) za 10 EUR dobiješ ako se ne varam 120 dana besplatnih razgovora sa određenim destinacijama (ja svakodnevno komuniciram sa Austrijom, Njemačkom, Francuskom i Slovenijom) u fiksnoj mreži - drugim riječima za 10 EUR pričam 4 puna mjeseca s time da mi je jedino ograničenje 300 ili 500 minuta tjedno sa besplatnim destinacijama - ali to se nikad nije u biti pokazalo kao ograničenje jer tih 300 minuta tjedno mi je i više nego dovoljno - kada ne bi bilo dovoljno uzeo bih još jedan prepaid od 10 EUR i isprogramirao telefon da za određene destinacije koristi prvi SIP račun a za druge destinacije drugi SIP račun, i opet sam u biti u povoljnijem položaju nego sa Skypeom - 4 mjeseca za 20 EUR (odnosno 5 EUR mjesečno)...
Razlog zašto ću nekako ipak više preferirati SIP je zato što s njim imam veću fleksibilnost po pitanju odabira providera - ako se neki SIP provider (Betamax ili domaći) počne bahatiti, mjenjati cijene ili neznam što, uvijek mogu preći na nekog drugog. Ako odaberem skype uređaj onda ovisim o njihovoj politici i cijenama ili ih ne koristim i uređaj mi stoji bez veze (ako ga ne koristim kao analogni telefon).
Plus, već sam spomenuo hrpu điđa i baja koje imam na Gigasetu koje nisam još vidio na Skype telefonima (Ok, iskreno, nisam baš ni tražio previše ;-) tako da za voip mi je SIP + Gigaset IP telefon svakako prvi izbor, sa tim Gigasetom u isto vrijeme imam i analogni i IP telefon (dva uređaja u jednom) koji može simultano raditi (2 simultana IP poziva + 1 preko analogne linije (naravno za to trebaju ukupno tri slušalice biti prijavljene na Gigaset baznu stanicu)) - čak i bolje nego da imam ISDN :-)
No da ne ispadne da sotoniziram Skype, daleko od toga, na svojoj Nokiji N96 imam Fring kojeg redovito koristim za IM (prijenos glasa je malo loš, ne znam da li je do mikrofona na uređaju ili preslabog procesora pa to upotrebljavam samo u krajnjoj nuždi).
Mack2006MJ je offline   Reply With Quote