View Single Post
Staro 27.08.2009., 11:59   #343
A-V
Premium

A-V's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Ti nisi shvatio kako RAID funkcionira.

Da, kada bi ti bilo koji od tih diskova "riknuo", mogao bi nastaviti nesmetani rad na racunalu s time da bi efektivno imao RAID 0 polje, dok ne zamijenis neispravan disk.

Kada to uradis, poceo bi proces rebuilda polja, kojime bi se ponovno izracunao sav paritet i vratila funkcionalnost RAID 5 polja.
Drugim riječima vrate mi se svi podaci koje bih izgubio da mi je disk riknuo a da nije bio u raid polju. Dakle - određena sigurnost postoji i tu sam izveo sličnost s backupom. Što je u tom razmišljanju pogrešno...

Citiraj:

S druge strane, osnovni problem koji tu imas (i koji ce lupiti 2TB limit jos neko vrijeme) je to sto zbog implementacijskih poteskoca, primjerice, u rijetkim slucajevima mozes dobiti array velik preko 2TB (sto zbog kontrolera, sto zbog OS-a).

Takodjer, mislim da ti je TomRi ti je takodjer spomenuo trosak pocente investicije. RAID 5 na losem kontroleru ti je veci problem nego eventualno krepavanje diskova.
Ok, ovo nisam znao, hvala na tim informacijama - to baca sasvim novo svjetlo na sigurnost RAID-a

Citiraj:

Dvadeset!? Stvarno? Cekaj, cekaj, zelis mi reci da si vidio... oh, ne mogu to ni izgovoriti... DVADESET diskova u cijelom zivotu? U jebote...

Ti. Jos sam te citirao iznad.
Stvarno ne razumijem ponašanje pojedinih članova na ovom forumu kao što si npr. ti. Ne znam jel to posljedica psihičke nestabilnosti koja permanentno zahtjeva dokazivanje vlastite nazovi-nadmoći korištenjem samodopadnosti u obliku šala na razini predškolske dobi ili jednostavno nedostatak odgoja u onom najelementarnijem smislu.

Što god bilo, nadam se da uživaš smišljajući ove šale u okviru ''...I will take over ZZZ World..." smješkanja...

Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Ajmo ispocetka: puno stvari zaboravljas, a iznimno su problematicne.

Kao sto Bubba kaze, RAID nije niti je ikad bio ikakva backup varijanta, osim ako ne sluzi kao backup medij - sto kod tebe nije slucaj.

Zatim, nije samo stvar u tome "podaci su sigurni" - oni nikad nisu dovoljno sigurni dok god su online, stoga trebas neku offline varijantu - vanjski disk, trake, CD-ovi i slicno.

E sad, imas par problema nakon toga. Sto se zahtjeva i kapaciteta tice, gledaj nesto sto ima RAID 6 - RAID 5 je u ovakvim varijantama vrlo opasan; ako crkne jedan disk, kad stavis zamjenski, u toku rebuilda (koje moze nekad trajati i danima!) moze doci do read errora na nekom od ostalih diskova, pada nekog drugog diska zbog veceg opterecenja i slicno.

E sad, ako imas i backup i RAID 6 i sve sto ti treba - RAID polja na kontroleru koji podrzava online prosirenja moraju raditi na nekom OS-u. Koji OS imas da podrzava online ekstenziju datotecnog sustava, a da se ne preporucuje prije toga napraviti backup?

Sve u svemu, ako ti je stvarno stalo imati podatke, prvo razmisli o dobrom backupu, a RAID sustav koji podrzava sve ovo ostalo je manje bitno.

Hvala puno, ovo mi je pojašnjenje stvarno korisno, sad vidim u čemu sam sve bio u zabludi.

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 27.08.2009. u 12:27. Razlog: Ne koristiš multi-quote!
A-V je offline   Reply With Quote