View Single Post
Staro 27.08.2009., 11:39   #341
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor A-V Pregled postova
Pa čini mi se da može, osim ako mi nešto nije promaklo.

Recimo ovo RAID 5 polje - imam npr. 4 diska po 2TB: 4x2-2=6TB

Ako sam dobro shvatio kada bi riknuo jedan (bilo koji!) od ovih diskova mogao bih vratiti sve informacije.
Ti nisi shvatio kako RAID funkcionira.

Da, kada bi ti bilo koji od tih diskova "riknuo", mogao bi nastaviti nesmetani rad na racunalu s time da bi efektivno imao RAID 0 polje, dok ne zamijenis neispravan disk.

Kada to uradis, poceo bi proces rebuilda polja, kojime bi se ponovno izracunao sav paritet i vratila funkcionalnost RAID 5 polja.

S druge strane, osnovni problem koji tu imas (i koji ce lupiti 2TB limit jos neko vrijeme) je to sto zbog implementacijskih poteskoca, primjerice, u rijetkim slucajevima mozes dobiti array velik preko 2TB (sto zbog kontrolera, sto zbog OS-a).

Takodjer, mislim da ti je TomRi ti je takodjer spomenuo trosak pocente investicije. RAID 5 na losem kontroleru ti je veci problem nego eventualno krepavanje diskova.

Citiraj:
Isto ovo u slučaju backup varijante sa ista ova četiri diska: 2x2(i druga dva 2x2 za backup)=4TB
Da, ali u tom slucaju imas backup. Shvatjas? Ne?

Citiraj:
Jedino što kod backupa smiju riknut dva diska, a kod RAIDa 5 samo jedan.
Tebi jos uvijek nije jasna fundamentalna razlika izmedju RAID-a i backupa.

Citiraj:
6 kompjutera + 4 na poslu = barem 20 diskova
Dvadeset!? Stvarno? Cekaj, cekaj, zelis mi reci da si vidio... oh, ne mogu to ni izgovoriti... DVADESET diskova u cijelom zivotu? U jebote...
Citiraj:
?? tko je to rekao... super ti je šala, haha
Ti. Jos sam te citirao iznad.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote