Citiraj:
Autor A-V
Pa čini mi se da može, osim ako mi nešto nije promaklo.
Recimo ovo RAID 5 polje - imam npr. 4 diska po 2TB: 4x2-2=6TB
Ako sam dobro shvatio kada bi riknuo jedan (bilo koji!) od ovih diskova mogao bih vratiti sve informacije.
|
Ti nisi shvatio kako RAID funkcionira.
Da, kada bi ti bilo koji od tih diskova "riknuo", mogao bi nastaviti nesmetani rad na racunalu s time da bi efektivno imao RAID 0 polje, dok ne zamijenis neispravan disk.
Kada to uradis, poceo bi proces rebuilda polja, kojime bi se ponovno izracunao sav paritet i vratila funkcionalnost RAID 5 polja.
S druge strane, osnovni problem koji tu imas (i koji ce lupiti 2TB limit jos neko vrijeme) je to sto zbog implementacijskih poteskoca, primjerice, u rijetkim slucajevima mozes dobiti array velik preko 2TB (sto zbog kontrolera, sto zbog OS-a).
Takodjer, mislim da ti je TomRi ti je takodjer spomenuo trosak pocente investicije. RAID 5 na losem kontroleru ti je veci problem nego eventualno krepavanje diskova.
Citiraj:
Isto ovo u slučaju backup varijante sa ista ova četiri diska: 2x2(i druga dva 2x2 za backup)=4TB
|
Da, ali u tom slucaju imas
backup. Shvatjas? Ne?
Citiraj:
Jedino što kod backupa smiju riknut dva diska, a kod RAIDa 5 samo jedan.
|
Tebi jos uvijek nije jasna fundamentalna razlika izmedju RAID-a i backupa.
Citiraj:
Autor A-V
6 kompjutera + 4 na poslu = barem 20 diskova
|
Dvadeset!? Stvarno? Cekaj, cekaj, zelis mi reci da si vidio... oh, ne mogu to ni izgovoriti... DVADESET diskova u cijelom zivotu? U jebote...
Citiraj:
Autor A-V
?? tko je to rekao... super ti je šala, haha
|
Ti. Jos sam te citirao iznad.