View Single Post
Staro 27.08.2009., 11:21   #339
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor A-V Pregled postova
Znam da RAID nije backup, ali isto tako znam da RAID (ne svaki naravno) pruža sigurnost u slučaju rikavanja jednog diska. Ukoliko riknu svi diskovi RAID mi neće pomoći, to znam, ali ruku na srce kolika je vjerojatnost za ovo (ja se služim računalima još od 386-ice, promijenio sam ih barem 6 komada i još mi nijednom nije riknuo disk).
isatty(3), barem 6 komada!?!? I niti jedan nije krepao?! Wow! Ti mora da se salis!

No dobro.

Kao sto ti sada rece Domy, a ja sam valjda prije toga ponovio googolplex puta, RAID sluzi za redundanciju i povecane performanse. Backup != redundancija, a obzirom da ti
Citiraj:
ne izgubim tolike silne GB downloada.
potreban ti je backup, a ne RAID.

Ako ne zelis izgubiti toliko p0rna, tvoj glavni neprijatelj nije crkavanje jednog diska. Ali jedan strujni udar, format c: (u bilo kojoj operativnoj iteraciji koja ce poluciti isti rezultat), kvar kontrolera, raspadanje FS-a ili virus koji napada sve Jennine filmove ce biti sasvim dovoljno da shvatis kako RAID ne sluzi tome da te zastiti od gubitka silnih GB downloada, nego da ti omoguci redundanciju i nesmetani nastavak rada u slucaju kvara diska. Ako je to sto zaista zelis, onda da, RAID je potrebna tehnologija, ali ti si, jos jednom cu ti ponoviti, napisao da ne zelis izgubiti tone p0rna.

Citiraj:
Tražim RAID polje koje bi mi omogućilo slijedeće:

1. Sigurnost u slučaju rikavanja jednog (ne svih!) diska, brzina je sasvim sporedna jer je ionako usko grlo streamanje.
Manje vise svako RAID polje tome i sluzi, osim RAID 0 koji i nije RAID.

Citiraj:
2. Mogućnost nadogradnje RAID polja kasnije bez uništavanja podataka na njemu. Npr. - imam dva ili tri diska u RAID polju i kad mi postanu premali ubacim još četvrti u to isto RAID polje bez da gubim podatke koje već imam u tom istom RAID polju. Neznam jel to uopće moguće, pa zato i pitam, nisam u nikakvom članku vidio da to piše.
Kao sto ti rekoh, to ne ovisi o tipu RAID-a (pogotovo ako ne kanis raditi migraciju na razilicite RAID nivoe), nego o (ne)kvaliteti kontrolera.

Citiraj:
3. Ukoliko postoji RAID polje za ovakvu namjenu, koliko diskova u startu trabam imati da ga podignem?
Kada se odlucis za neko RAID polje (a obzirom da nisi dao nikakav relevantni podatak o budjetu, broju i tipu diskova koje planiras koristiti, racunalu u kojemu ce biti polje kao i slicne detalje), vec i tete u Prehrani znaju linkove na Googleu u kojima pise minimalan broj diskova za odredjeno RAID polje i ostale tehnikalije.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote