Ovo mi je prvi post na ovom forumu, tako da prvo pozdravljam sve!
Razlog posta je da sam jučer promijenio stock hladnjak na svojem athlonu iz naslova. Matična je asus a8n sli premium - ostali podaci su vjerujem nepotrebni. Stock hladnjak sam zamijenio Scythe ninjom revB na koji sam stavio i priloženi ventilator koji radi na max 1000RPM.
Kućište je definitivno premaleno - antec sonata II. Sad, kako je to složeno u kućištu:
- Otraga je u kućištu jedan 120mm ispušni vent
- Naprijed nemam nikakvih usisnih ventova
- vent na ninji je podešen da puše direktno na ispušni vent otraga na kućištu (dakle sprijeda prema natrag)
- odmah iznad ninje sa svega cca 1,5 ili 2 cm razmaka je donji vent od napajanja (Tagan 580W)
Dobivate dojam da je sve poprilično skučeno. U sobi nema klime niti ventilatora i toplo je, kao što je za očekivati u ovo doba godine.
Ono što me zanima jest jesu li slijedeće temperature procesora koje dobivam normalne za s939 4600+ manchester jezgru. Mjerenja iz everesta:
- idle, fan od proca se vrti na cca 660-700 RPM:
jezgra 1 - 40C
jezgra 2 - 40C
CPU - 41C
- prime95 torture test na obje jezgre u trajanju nekoliko sati, fan od proca je na punih 1000RPM (najviše temperature):
jezgra 1 - 65C
jezgra 2 - 61C
CPU - 60C
U BIOSU mi pokazuje temperaturu koju everest pokazuje kao "CPU" (ne kao jezgre). Primijetio sam i da čim isključim everest torture test, temperature koje su prikazane pod jezgre u roku od sekunde ili dvije padnu za 20akC, dok se vrijednost "CPU" sporije smanjuje. Isti je tempo i povećavanja temperatura kad se iz idle-a uključi torture test. Zašto je to tako?
Također, ispušni vent iz kućišta mi ima 3 podešenja - na 1200RPM, 1600RPM i 2000RPM - mjerenja koja sam dao su sa podešenjem na 1600RPM. Podešavanjem ova tri settinga temperatura i u idle-u i u full loadu se mijenjaju za cca 4-5C.
Ono što me u osnovi zanima jest jesu li temperature koje sam naveo u redu za moj procesor jer imam paranoju da sam stavio premalo termalne paste (arctic cooling) - nisam stavio zrno koje sam pritiskao hladnjakom nego sam razmazao vrlo tanki sloj. Prašine, čestica, otisaka prstiju garant nema ni na procu ni na bazi coolera tako da to ne igra, a i proc i baza hladnjaka su dobro očišćeni prije instaliranja.
Hvala unaprijed na mišljenjima.
EDIT:
Da, zaboravio sam: kablaža je uredna koliko može biti, prašina je očišćena koliko sam mogao i nema je skoro ništa značajno i ništa nije clockano.