View Single Post
Staro 20.08.2009., 09:51   #585
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Sve imate na www.carina.hr

Ako hoćete ukratko, evo odgovora koji sam ja dobio od središnjeg ureda carinske uprave, a vezano uz carinjenje paketa primljenih iz inozemstva:
Samo za robu nekomercijalnog karaktera, za osobne potrebe, koje fizičke osobe iz inozemstva besplatno šalju fizičkim osobama u RH, te ako ukupna vrijednost paketa/pošiljke ne prelazi 300 kn, primjenjuje se oslobođenje od plaćanja carine i PDV-a.
Sve pošiljke poslane od strane pravnih osoba i pošiljke koje su predmetom kupoprodaje podliježu obvezatnom obračunu carine i PDV-a, neovisno o vrijednosti robe u pošiljci, i neovisno o tome što ona služi vašim osobnim potrebama.

Dakle GIFT fora ne mora prolaziti. Danas su tete u carini ipak bolje informirane, služe se internetom, i znam dosta slučajeva u kojima su takve pakete otvarale i carinile. Ukoliko bi se unutra uz robu našao račun, ili da nešto upućuje na to da si tu robu kupio, može se dogoditi da ćeš platiti carinu i za robu vrijednosti manje od 300kn.
Štoviše, GIFT oznaka je po mom osobnom iskustvu nepotrebna - nikad mi ju nisu stavljali, a nisam nikad plaćao carinu.

Naravno da im se ne isplati otvarati svaku pošiljku za koju vide po računu ili odšacaju da je male vrijednosti (ako već nema računa na njoj) i u većini slučajeva to ne rade za robu u vrijednosti do 300kn, ali to mogu i smiju ako tako carinik hoće. Po tom pitanju proguglajte malo stanovitu gđu Jadranku iz Zg carinarnice