- Poštovanje! Kupio sam iPhone i vidim da je on na listi za koji ne trebam traziti dozvolu ali su mi iz dhl-a javili da im posaljem mailom taj dokument na kojem je vidljivo da je taj mobitel dozvoljen pa dali mi mozete pomoci gdje mogu naci tu dozvolu? Hvala
Poštovani,
Sukladno odredbama Pravilnika o RiTT opremi (NN 112/2008) na našim web stranicama se objavljuje samo popis (baza) RiTT opreme za koju je izdano odobrenje za uvoz i stavljanje na tržište, dok se sama odobrenja ne objavljuju. Dakle, carini ili DHL-u možete poslati link na bazu ili dostaviti ispis naše web stranice iz kojeg se vidi da je za neki uređaj izdano odobrenje za uvoz i stavljanje na tržište. U prilogu Vam u pdf formatu šaljemo ispise sa naše web stranice za Apple iPhone 3G i 3GS, za koji su izdana odobrenje za uvoz i stavljanje na tržište i koji se za vlastite potrebe mogu uvoziti bez našeg odobrenja za uvoz.
IPHONE 3G.pdf
IPHONE 3GS.pdf
S poštovanjem,
Vaš HAKOM
Primjetit ces da je dhl zatrazio čovjeka bez da je ista provjeravao za uređaj koji je na popisu odobrenih, dokument na kojem je vidljivo da je uređaj dozvoljen iliti dozvolu, a da ce čovjek pod tom "dozvolom" - "odobrenjem" predociti im ispis ili link s popisa.
Dakle ovdje ne pricamo slijedeći strogu terminologiju već ono što se u normalnoj komunikaciji upotrebljava i sto se sve misli pod jednom rječju. (Sluzbeni naziv dokumenta je odobrenje pa tako ako ces pratiti strogo terminoloski gdje god spominjes "dozvola" je terminološki netočno - ja te izraze koristim u širem značenju koje se kao što vidiš prakticira isto tako)
Kad te carina zatrazi odobrenje ili dozvolu isto moras pribaviti (navedenim postupkom), ali ako je uredjaj na popisu onda im pod pojmom, umjesto, te dozvole, tj odobrenja dajes ispis s popisa koji je dostatan.