Nabavio WD wd5000BEVT (proizveden 23.7.2009.) i stavio ga u torrent mashinu. Za sada disk ce provesti mjesec dana pod "testovima" tj. htio bih se uvjeriti da disk nema neku manu.
Prvi dojam je - FANTASTICAN! U svojoj torrent mashini imam 2 komada 7200 3,5" diska svaki s 80GB (Seagate ima 2 ploce 40GB, WD ima jednu od 80). Dok se ta dva diska u zatvorenom midi kucistu zagriju tijekom kopiranja na 52-55 stupnja (ocitano preko HD Tune pro), wd5000BEVT drzi 39-41 stupnja. Kuciste je pravi pakao za bilo kakvu komponentu, jeftino plasticno "smece", no ima otvorenu bocnu stranu jer bi inace komponente u njemu riknule.
Nakon 10 minuta ne radivsi ista, ovaj mali ima samo 35 stupnjeva! U isto vrijeme, WD 80GB ima 44 stupnjeva.
Zvukovi iz diska? Buduci da komp ima samo jedan vent (Chieftec 300 vata 80mm vent na ispuhu) te je na tepihu, u gluho doba noci proizvodi minimalnu buku. Mislio sam da komp ne moze biti puno tisi, a onda sam upalio i usao u BIOS samo s ovim diskom. Cak i u ovom jeftinom kucistu s papir tankim limovima vibracije su neprimjetne prilikom rada. Buka tijekom seeka? Tijekom testa u HD Tuneu prislonio sam uho na disk i tek onda se cuo grebanje. No i to sam uspio utisati kada sam disk stavio na gumenu podlogu na dno kucista. AAM je iskljucen, tj. trazim najvece performanse.
Vrijeme pristupa je u prosjeku 16,4ms. Za 5400 o/min disk mislim da je ovo jako dobro. Brzina prijenosa podataka je dosta "cudna". Moguce da je problem u tome sto se ovaj WD ne slaze s nForce4 cipsetom, a ne bi bio prvi! Probao sam pred pola godine na ovu plocu ustekati WD black 640 i disk je zaglavljivao. Da se vratim na performanse citanja, pocinje na 80 MB/s, a zavrsava na 45 MB/s, a prosjek je 64. Tako u prosjeku dobivaju i ljudi po netu. HD Tune i HDTach daju dosta skakutave krivulje, a vidio sam na netu da neki ljudi imaju s ovime "problema". Nema propada do malih vrijednosti, ali nije fino glatka krivulja. Kopirao sam OGROMAN direktorij sa hrpom fotki s digitalca, preko 10000 jpega. Kada sam usao u direktorij, poceo je bez problema ucitavati slike i stvarati thumbnailove. Skok na sredinu direktorija i disk skoro pa odmah nastavlja raditi. Dakle, iako bi HD Tune ukazivao na probleme u radu, u svakodnevnom radu nema problema. Barem zasad. Tijekom kopiranja s drugog diska na wd5000BEVT brzina pisanja je u prosjeku oko 50-60MB/s (pratio pomocu HT Tunea I/O statistike diska tijekom kopiranja). Nisam pomocu HD Tunea napravio bench pisanja, vec sam preselio neke podatkes diska na disk...
Mogu potvrditi da disk dosta zdere CPU. 1GHz AMD64 (jedna jezgra) ide od 10 do 16%. Vidim na netu da je to dosta uobicajeno.
Jel mi zao sto nisam uzeo Seagatea 7200.4? Nikako. Kada windowse stavim na wd5000BEVT onda cu reci konacno misljenje o wd5000BEVT!