View Single Post
Staro 12.08.2009., 19:10   #615
Brlja
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2009
Windows 7 Release Candidate i OC

Ja vjerujem da slike govore više od riječi pa pogledajte sami. Obratite pozornost na FSB i CPU clock u biosu i na cpu-z.

Ovak izgledaju u biosu postavke:

a ovak kaže CPU-Z:

Što sam zamjetio da ako mijenjam množitelj i dram:fsb ratio u biosu to se promijeni ali FSB ostaje isti ma na koliko god ga nariktam u biosu, uvijek je na 200.
Ili npr. stavim mem freq na 960 (ratio recimo na 3,2) i latencije na auto i kad upalim komp latencije su 5-6-6-22 ali je freq onak 300 MHz. I onda ja manual stavim na 4-4-4-12 i sve radi. Zapazite da za memory postavke u biosu nema šanse da bi mogao radit s tim latencijama i tom frekvencijom. Dapače mogu napravit neki divlji combo s frekvenijama za koje znam da nikak nece radit ali on i dalje drzi fsb na 200 pa mu je sve super...

Napone mijenja npr. Na slikama je razlika kad je ono u CPU-Z kad sam stavio auto napone, ali ipak na to reagira i to dopusta.

Nekaj sam citao da bi W7 mogli sprijeciti OC, valjda su ionak nestabilni pa da im ljudi se salju krivi feedback zbog OC-a pa su lockali tu mogucnost. Ali dali može windowsi utjecat na bios u samom bootu. Npr prije kad bi ovak podesio (ram na oko 960 MHz i latecnije 4-4-4-12) kad ga upalim 3 puta se resetira i vrati sve postavke na auto tj. nece da se boota cak ni do onog djela di mogu stisnut del za enter setup.

I tak ak neko zna za ovaj problem i za neki hotfix pa da to podijeli samnom.

I jeli moze biti ono najgore?! Da mi je crko neki upravljacki mehanizam za FSB clock iako takav slucaj nikad nisam cuo. MB je EP35-DS4 i proc E4500.
Jel inace stavljam natrag Vistu 64bit. Nemogu opisat kakav je to cudan osjecaj kad je komp tih jer proc nikad ne prelazi 40 stupnjeva, mislim .
Brlja je offline