Bit ce tesko... slusao sam ispovijed jednog tipa (jos prije krize) koji radi kao prodavac u trgovini hardvera (da ne reklamiram kojoj). Kaze da ne moze vjerovati kako glupi i osorni ljudi dolaze kupovati PC. Dolaze mu ljudi i traze npr. "quad core za najvise 3000kn".
Kaze da je u pocetku pokusavao kupcima objasniti, savjetovati sto da kupe. Da ne forsiraju npr. quad core, tj. da radije uzmu jacu graficku. No odustao je jer su kupci bili uzasno osorni i bezobrazni. Ako oni hoce quad core za 3000kn, on se vise nece s njima prepirati, jer su mu vec nekoliko puta zvali sefa poslovnice i tuzili se da je bezobrazan i da ne zna svoj posao i stjaznam jos sto...
Ako zeli prodati PC i time zadrzati posao, stavit ce unutra najjeftinije napajanje s najjeftinijom plocom, 1GB RAM, HDD od 100 i kusur GB, graficka ne treba jer je na ploci, stavi se u plasticno kuciste... jos doda USB stick od 2GB + tastaturu, misa i zvucnike kao poklon. Da se razumijemo, kupac ce dobiti racun, svaka od tih komponenti ima garanciju, legalno je uvezena u drzavu, nije do tada koristena (nove su) no ne bih se kladio da za jedno 2 godine nece poceti krepavati...
Nazalost, jako puno ljudi trazi sto jeftiniji PC i tomu tezi nase trziste. Jaci brandovi niti nemaju sto puno traziti na nasem trzistu, jer zbog nekoliko desetaka high-end grafickih kartica me isplati se uvoziti neki brand. A da budemo iskreni, OCZ je bio sramezljivo zastupljen na nasem trzistu, a u zadnje vrijeme je skoro pa iscezao...
Za nas kupce ovo nista posebno ne mijenja, ponuda nece biti nista puno losija, no mislim da bi mnogi web shopovi mogli osjetiti stezanje jer nece moci zanglirati medju dobavljacima...