Nažalost, ne poznam top-down tako da mi je teško uspoređivati što je bolje. Kada sam odlučio preći na visual mod (GUI) bila je dilema koji alat upotrebiti. Radio sam nekakvu aplikaciju u VB (JukeBox) ali to nije alat koji mi se svidio (sporo, itd) . Pošto sam poznavao Clipper, probao sam xHb (nakon Alaske) i oduševio se. Kada sam uključio Fivewin i počeo praviti GUI aplikacije, procjenjivao sam upravo jednostavnost pravljenja dialoga i (jako važno ) kako to sve radi sa raznim bazama. Isprobao sam istu aplikaciju sa Oracle, MySQL, MS SQL,DBF i PgSQL bazama. Što je poanta ? Mogao sam raditi sa SQL bazama a pišući kod kao sa kliperom. Kada sam savladao SQL-sintaksu, vrlo jednostavno sam ju koristio u programu.
xHb ima svoj Visual alat, no nije ostavio neki dojam. Korištenje FiveWin-a nemože biti jednostavnije. Dakle, uzmem neki alat za pravljenje resursa (.rc) Ja koristim Peles. Otvorim novi dialog, "pobacam" sve objekte (getovi , dugmići, browsevi,...)koji će biti na tom dialogu, isprintam na papir (da ne pamtim brojeve objekata) i u editoru pišem što koji objekt treba napraviti. Bitno je da mi je svaki objekt pod kontrolom i radi točno što ja želim, drugim riječima, točno znam kako če mi se program ponašati. Po meni razvoj nemože biti brži.
Uz dužno poštovanje prema Microsoftu i njegovim alatima, meni je ovo daleko jednostavnije.