View Single Post
Staro 03.08.2009., 18:49   #11
Metro
Registered User

Datum registracije: Aug 2009
Evo da se pridružim ovoj temi. Potpuno se slažem da je naj bolji alat, onaj kojeg dobro znaš. Pošto sam kupio i Alasku i xHarbour i Fivewin i sa njima napravio aplikacije koje dugo i pouzdano rade, htio bih preneti iskustva, pa neka pomognu u razmišljanju, što nakon Clipper 5.2 ili slično. Dakle govorimo o Desktop aplikacijama i ako se mogu raditi i WEB aplikacije.

Alaska je potpuno kompatibilna sa Clipper 5.2. Aplikacije koje su napisane u clipperu, jednostavno se prekompajliraju sa Alaskinim kompajlerom i dobije te 32 bitnu aplikaciju u karakter modu. Aplikacija izvrsno i pouzdano radi . Međutim, kada sa Alaskom hočete preći u visual mod, to ispada, jednostavno, mrcvarenje. (naravno, mora se naučiti objektno programiranje)

xHarbour je drugi kompajler kompatibilan sa Clipper 5.2. Isto tako aplikacije kompajlirane sa xHarbourom rade izuzetno dobro i stabilno. Ono što je fantastićno, sa Fivewinom (lib) vrlo jednostavno prelazite na programiranje u vizual modu (GUI) i ono što napišete točno se odradi u programu. (nema generiranja kojekakvih funkcija, kao u C#, za koje nemate pojma što rade) Uz FiveWin dobijete preko 500 primjera, i jednostavno ne može da se ne naući lagano.

Baze. Aplikacije napisane sa xHarbour/FiveWin rade izuzetno dobro i sa DBF-icama i sa SQL-bazama. Ja sam se odlučio za PgSQL jer smatram da je u ovom momentu najkvalitetnija besplatna SQL baza.(Može se raditi i sa Oracle, MySQL, MS SQL, Firebird,...) Za neke manje aplikacije, proči će i DBF-ica, ali novo vrijeme (i tehnologija) traži pristup preko TCP/IP bazama, tako da treba ići na SQL servere i SSH za udaljeni pristup bazama.

Dakle, Clipper programeri mogu koristiti potencijal koji imaju i uz dogradnju znanja iz OOP napraviti zaista moćne aplikacije. Od Clippera se koristi samo sintaksa u naredbama ili funkcijama, a xHb to odradi u C-u !. Dakle, aplikacija se prevede na C i dalje kompajlira i linka sa bilo kojim 32 bitnim kompajlerom (Borland,Microsoft,xHarbour,...) Resurse radite sa Microsoftovim, ili Borlandovim alatima. Ja koristim Peles. I što je još naj bolje, tu vašu aplikaciju vrlo lako prebacite na Linux platformu...

Južna Amerika, Indija,...koriste xHb/FiveWin u ogromnim količinama...na forumima možete riješiti bilo koji problem ili egzotiku...zato smatram da je ovo najbolji put, ne samo Clipper programere, da iskoriste postojeće znanje i iskustvo, dograde sa novim tehnologijama i prave izvrsne desktop i web aplikacije.
Metro je offline   Reply With Quote