Citiraj:
Autor Botlorn
Inace se cesto slazem s tobom, ali sada ne mogu.
Ti spominjes neke od mogucnosti koristenja ovih servisa, ali nisu jedini. Ne moramo biti ekstremni - nabrojani drustveni servisi se mogu itekako kvalitetno koristiti, samo korisnik to mora htjet.
|
Daleko od toga da se ti ili neko drugi treba slagati s menom, ali znaš i sam da si jedan od rijetkih koji se koriste dostupnim servisima na način na koji su prvotno i zamišljeni. Nažalost ljudi poput tebe su u manjini i da više ljudi koristi MySpace i Facebook za promociju ove ili one vrste, ja ne bi riječ rekel na ovoj temi. Ali to nije slučaj i dobra većina ima Fejs, Spejs i ostatak samo zato jer ih imaju svi njihovi frendovi, a oni ih pak imaju zato jer su čuli/vidli da je to super i da to "svi imaju". Sve u svemu jedan lijepi začarani krug.
Pa se onda svi ti frendovi (iz istog kvarta ili grada, da stvar bude bolja

) i poznanici međusobno (i mahnito) dodaju pod prijatelje i kontakte diljem Facebooka, prek MySpacea, ICQ-a, Twittera i sve sile kloniranih servisa. Na kraju se kod takvih korisnika društvenih mreža i popularnih servisa sve svodi na to da non-stop (da ne velim opsesivno) čitaju/nadopunjavaju svoje i tuđe profile, tj. profile ljudi koje imaju kao prijatelje/kontakte, mijenjaju statuse, pišu totalno besmislene postove ili pak u krajnju ruku imaju otvorene profile koji su krcati stvarima iz njihovih privatnih života, galerijama punim slika s kojekakvih pijanki, a maloljetnice koje se slikaju u svakojakim pozama i izdanjima da ne i ne spominjem.
Kak sam i rekel sve je to počelo i zamišljeno kao odlična i nadasve korisna stvar, ali ljudi poput tebe su rijetki, ljude poput tebe "guši" pomodna većina koja ni ne shvaća kaj je u stvari Facebook i čemu služi MySpace ili zbog čega je dobro (pogotovo ako je riječ o bendu) imati otvoren račun na YouTubeu. Takva većina je "prostituizirala" sve te popularne društvene mreže i servise i od njih napravila apsolutnu glupost i kaos. Svaka čast tebi i svim sličnima koji sve to koristite kak spada, ali ova ogromna većina ljudi koji iz dana u dan uništavaju sam smisao društvenih mreža, je razlog zbog kojeg ja ne vidim ama baš nikakav smisao u sve tome.
Jedina društvena mreža koju koristim i koja meni ima smisla je Last.fm i to čisto iz razloga jer se za razliku od Facebooka, MySpacea i sl., ne svodi i ne bazira isključivo na postanju. Zamišljen je da na temelju odslušane muzike generira playliste i predlaže muziku i u tom pogledu funkcionira odlično. Korisnik ne treba imati prijatelje, ne treba postati kaj je taj dan jel, ne treba uploadati slike i ko zna kaj još da bi cijela stvar imala smisla. Dosta je da sluša muziku i to je to. Istinabog, baš ko i Facebook, Last.fm ima grupe, postanja, ovo-ono, ali to je sve u čist desetom planu, jer muzika dolazi na prvo mjesto.
Kaj se tiče većine koju sam spomenul u prijašnjim rečenicma, tj. većine koja se za razliku do tebe ne zna sliužiti društvenim mrežama i svim pogodnostima koje one pružaju, njihove profile/račune bi obrisal (jer ne koriste ničemu) ili bi takve korisnike natjeral da plaćaju mjesečnu naknadnu (ne treba bi neka cifra, tek tolko da plaćaju za svoje gluposti) ako žele zadržati račun/profil. Razlog plaćanja - zagađuju net, tj. cyber prostor svojim spamom koji zanima isključivo njih. Sve u svemu ima 101 način da se društvene mreže počiste od razno-raznih sranja i gluposti.