Citiraj:
Autor kill
fino fino
predviđam si jedan miniITX PC sa SSDom, a antec iskoristit za NAS/remote PC, daleko od mene  
|
ssd-i su zapravo primarno namjenjeni laptopima i prijenosnicima, zato se i proizvode u 2.5 formatu, naime, za desktop postoje bolja i brža riješenje, kao što si i sam naveo
Citiraj:
Autor dh41400
Zanimljivo je kako nasi dealeri "stoje" s narudzbom flash diskova ... bjeze od njih ko od crnog vraga
Sto se SATA 6.0 Gbps tice, stvarno nema potrebe trenutno za takvim necim, jer niti jedan SATA HDD/SDD nije jos presao "granicu" od 300MBps (cak i kada se overhead uracuna).
Ovo pogotovo vrijedi za HDD diskove (koji ipak zauzimaju veci dio svjetskog trzista).
Jedino sto se moze dobiti tim novim suceljem su problemi u proizvodnom procesu, problemi s kompatibilnoscu i implementacijom na trenutne platforme i na kraju zasicenje onboard kontrolera (koji nisu napredovali barem zadnjih 5 godina, sto se propusnosti tice).
Trenutno je ICH10R ogranicen na oko 600 MB/s sto je stvarno smijesno uzevsi u obzir da je SATA III ogranicen na 600MB/s po konekciji.
Ima jos tu jaaako puno posla i tek kada se sve to rijesi, tek onda mozemo ocekivati nekakav pomak.
Ovo sto oni uvode nekakve virtualne brzine ... to je cisti marketing, nista vise.
|
yap, isto mislim da je sata2 za neko tipično user korištenje i više nego dovoljan, hell, ma i sata1 čak...
ono što ssd izdiže iznad hdd-a ionako nisu brzine čitanja i pisanja ( iako i u tome većinom briljiraju ) nego vremena pristupa podatcima, i kod nekih boljih i skupljih ( čitaj intel ) broj IOPS-a