View Single Post
Staro 21.07.2009., 13:06   #600
darQ
I'm nightrider
Moj komp

darQ's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Citiraj:
Autor kill Pregled postova
fino fino

predviđam si jedan miniITX PC sa SSDom, a antec iskoristit za NAS/remote PC, daleko od mene
ssd-i su zapravo primarno namjenjeni laptopima i prijenosnicima, zato se i proizvode u 2.5 formatu, naime, za desktop postoje bolja i brža riješenje, kao što si i sam naveo

Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
Zanimljivo je kako nasi dealeri "stoje" s narudzbom flash diskova ... bjeze od njih ko od crnog vraga

Sto se SATA 6.0 Gbps tice, stvarno nema potrebe trenutno za takvim necim, jer niti jedan SATA HDD/SDD nije jos presao "granicu" od 300MBps (cak i kada se overhead uracuna).

Ovo pogotovo vrijedi za HDD diskove (koji ipak zauzimaju veci dio svjetskog trzista).

Jedino sto se moze dobiti tim novim suceljem su problemi u proizvodnom procesu, problemi s kompatibilnoscu i implementacijom na trenutne platforme i na kraju zasicenje onboard kontrolera (koji nisu napredovali barem zadnjih 5 godina, sto se propusnosti tice).

Trenutno je ICH10R ogranicen na oko 600 MB/s sto je stvarno smijesno uzevsi u obzir da je SATA III ogranicen na 600MB/s po konekciji.

Ima jos tu jaaako puno posla i tek kada se sve to rijesi, tek onda mozemo ocekivati nekakav pomak.

Ovo sto oni uvode nekakve virtualne brzine ... to je cisti marketing, nista vise.
yap, isto mislim da je sata2 za neko tipično user korištenje i više nego dovoljan, hell, ma i sata1 čak...
ono što ssd izdiže iznad hdd-a ionako nisu brzine čitanja i pisanja ( iako i u tome većinom briljiraju ) nego vremena pristupa podatcima, i kod nekih boljih i skupljih ( čitaj intel ) broj IOPS-a

Lenovo L440

Intel iCore i7 4702MQ
16GB DDR3
Intel HD 4600 GPU
14-inch LED-backlit fHD IPS (1920 x 1080, 300 nit) matte display
Intel Wireless-N 7260, BlueTooth
Samsung 850PRO 1TB
Logitech M705
6cell baterija
Windows 10 Pro 64bit

Pošteni trgovci: 1, 2, 3, 4
darQ je offline