Vjerojatno loše pozicionirana antena, jeftin kabl, još jeftiniji konektori. Riblja kost sa F konektorom je slabija od obične riblje kosti
u koju stavljaš kabl jer ima jedan spoj više na uštrb kupaca koji se više ne moraju "patiti" sa uvlačenjem kabla u antenu.
Nadalje, antenu tj. stup treba uzemljiti i to ne mislim sada zbog groma ( iako je to naravno glavna svrha uzemljenja ) nego zbog
odvlačenja industrijskih smetnji u zemlju kako nebi po televizoru "skakale" razne crtice, šarene krivulje i slično...
Šta trebaš za Belišće/Valpovo:
1. Kvalitetna antena ako si u kući, ako živiš u zgradi riblja kost je obično dovoljna.
2. Donekle kvalitetan kabl.
3. Konektori +
izolirka.
4. Uzemljit antensku instalaciju.
Antena se ne postavlja: e tu ću je stavit, tu mi paše jer je cijev rđava pa da se ne vidi toliko... Antenu treba malo nositi,
tražit idealnu poziciju zbog recimo 20-30km udaljene šume jablanova između Pribiševaca i Lađanske ili velikog dvorca grofa
Pejačevića u Našicama koji izbjegneš pomjeranjem za 2-3 metra svoje antene. Ako živiš skroz uz dravu u onim ulicama od
Belišćanskog groblja prema Valpovu čak i silos zna pravit probleme, po azimutu nije na putu ali pravi nekakvu hebenu "sjenu".
Potraži si negdje ( mislim da ima kod Mrce u valpovu )
Iskra UHF 92X što je kao navodno pobošana vezija starije UHF 91X
koju imam evo već 11 godinu, ako je ne nađeš ili ti je puno para možeš uzet nešto jeftinije kopije Iskrinih antena.
Kopija 1.,
YAGI UHF 91
kopija 2.,
YAGI UHF MAXI
Nije da će durati preko 10 godina te izdržati sve oluje koje su prošle ovuda kroz to vremensko razdoblje ali ako ju vjetar ne
slomi ili deformira narednih 5 godina si miran. Nije da su loše ali Iskrinu sam platio današnjih 100€ i još radi ko urica... 3 selidbe preživjela.
Kabl obavezno uzmi
RG 6 Tri-Shield, oko 2kn je metar a ono đubre po 0,90lp zaobiđi. Tri-Shield znači da kabl ima bakrenu žicu u sredini,
PE Dielectric, aluminijsku foliju, aluminijski oplet pa opet aluminijsku foliju te sam omotač kabla. Tog imaš kod Mrce, danas ja kupio 20m.
Pošto ove kopije iskrinih antena te i sama ta nova iskrina dolaze sa F konektorom obavezno poslje montaže kabla na antenu izolirkom
omotaj par krugova okolo konektora. Vlaga, voda se najlakše preko konektora uvuče u kabl i onda dolazi do oksidiranja samog kabla.
Uzemlji stup, ako nikako drugačije na stup od 6m navariš još 2-3m stupa te ga zabodi u zemlju negdje uz kuću, za industrijske smetnje biće dovoljno.
Ja imam gore spomenutu Iskra UHF 91X antenu i ravno je 7m od zemlje uz kuću, na pašniku 50m od kuće strši orah koji mi je preblizu da ga mogu
zaobić pomicanjem stupa, ( već sam ga krenio sasjeć motorkom ali sam odustao jer je moj cucak cica maca spram komšijinog kera ubice ) sa krova kuće
se vidi nekakva šuma iza Karašice no nije visoka jako, ide mi prvo 6m kabla sa antene pa pod krov, onda razdjelnik za 3 tv-a, pa još 10m do kompa gdje gledam DVB-T.
WinFast PVR2 ima 7 točkica/crtica za jakost signala, ja imam 6 90% vremena dok gledam, kad je kiša ili snjeg onda padne na 4 ali samo ako je oluja ili gusti snjeg.
Ispod 4 nikad nije bilo, slika ne trza, možda 1-2 puta na dan ako zatrzne ali to nije do prijema jer se dogodi bez obzira na jakost signala.
Nikakvo pojačalo ti ne treba niti ćeš imati koristi od njega, evo moj Hirschmann od 30 decibela stoji u ladici, koristio sam ga za gledanje
slovenskog POP tv-a
koji sam lovio sa pohorja, te pinka i bg2 sa fruške gore, bg1 sa avale i tko bi se sve sjetio čega još... znao sam navečer uhvatit tv romanija no stanovao sam
iznad Šavrića ( PBZ ) i imao 6m stup montiran na krov od ulaza na krovu zgrade, vidio se od nogometnog igrališta već kako strši na zgradi