View Single Post
Staro 09.07.2009., 21:52   #1
Locutus
laik
Moj komp

Locutus's Avatar

Datum registracije: Apr 2009
Acer Aspire 7735Z, RAM memorija i AHCI

Pozdrav svima...
jedno pitanje u svezi RAM memorije na laptopu...postam ovdje jer ne vidim da bi postojao prikladniji podforum... (ako sam fulao, molim admina da premjesti)

Dakle, kupio sam gore navedeni laptop, Pentium dual core @ 2 GHZ, 4 GB RAM, 320 GB HDD ... dvoumio sam se oko njega i jednog HP-a s procesorom u istom rangu, s dobrom grafikom, ali samo s 2 GB RAM-a ... s obzirom da mi grafička nije presudna niti imam vremena niš igrati više, odlučio sam se za Acer

Sad ono što me muči.. premda u specifikacijama samog laptopa, a i u BIOS-u piše da ima 4 GB RAM-a, izgleda da windowsi zbog nekog razloga "vide" ili koriste samo 2 GB ...

System Information kaže ovako:

Total Physical Memory: 4.096,00 MB
Availble Physical Memory 2,29 GB

..ima li neto iddeju i objašnjenje zašto je tako i što napraviti da bi se koristila kompletna RAM memorija?

Usput da pitam još nešto....laptop je došao s gore instaliranim Linux Limpus OS-om .. prilikom instalacije Windowsa XP javljao se plavi ekran smrti .. te je jedino rješenje bilo isključiti AHCI način komunikacije s hardom te prebaciti na jedinu preostalu opciju IDE .. s obzirom da nikad nisam čuo za taj AHCI, nemam pojma čemu služi i po čemu je bolji od IDE.. ..da li prebacit ponovno na AHCI, i da li bi uopće to radilo ili bi se opet javljao stop error?

Hvala na čitanju i odgovoru
Locutus je offline   Reply With Quote