View Single Post
Staro 30.08.2004., 10:36   #1
Tumor
prof.dr. gospodar svemira
Moj komp

Tumor's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Oscilirajuci naponi

U racunalu imam dva napajanja: Fortron 350W (master) i Chieftec 300W (slave). Procesor je P4 3.0 @ 3.3 na Abit IS7-E maticnoj ploci.

Ono sto me izuzetno zivcira su ogromna osciliranja u naponima. Po Motherboard Monitoru oscilacije +12V linije idu ponekad od 11.49 do 11.80, ali uglavnom se krecu u rasponima 11.55-11.73. S obzirom da su dva napajanja mislim da nema rijeci o tome da je napajanje preslabo, a da bi rasteretio glavno napajanje graficka kartica je spojenja na pomocno. Pokusao sam staviti sve obrnuto (Chieftec glavno, Fortron pomocno) i nista se ne mjenja cak padne i na nize napone. Zbog cega dolazi do ovakvih oscilacija u naponima? Procesoru ponekad napon oscilira od 1.41 do 1.47
Napominjem da u samom radu nema nikakvih problema sa stabilnoscu i nikada ne dolazi do rusenja, ali me te oscilacije strahovito iritiraju. Jedini problem koji se javi je da nekada kod restarta racunala kada se zgasi i treba poceti ponovo dizati ono se jednostavno full ugasi i mora se paliti na power button. Isto tako ponekad se to desi kod paljenja, pa se mora paliti ponovo...

U cemu je problem?
Da li je napajanje jednostavno u banani ili je problem mozda u maticnoj ploci? Na maticnoj je najnovija verzija BIOS-a, a temperature nisu problem jer je kuciste odlicno hladjeno.
Da li problem moze biti u stuji u mom stanu jer ponekad primjetim da je struja dosta slaba (slabije svijetle zarulje, kada je montirana kuhinja busilica jednostavno kao da nije imala snage, a inace radi drugdje bez problema)? Ukoliko je problem struje u stanu da li bi to neki UPS koji ispravlja napone rijesio?

Pomozite i unaprijed hvala...
Tumor je offline   Reply With Quote