View Single Post
Staro 28.06.2009., 16:38   #464
messiah
aka Mithrandir
Moj komp

messiah's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Ovako, znam da je ovo tema o foobaru pa ulazim u OT, ali mislim da ce ovo biti interesantno svima kojima foobar imaju.

MusicBrainz je zapravo ogromna korisnicka baza CD izdanja, singlova, itd. itd. Dio baze su pokupili sa cddb-a dok ih nije kupio gracenote.

Radi na slijedecem principu: pokusa ti matchirat izdanje po tagovima, ako to ne uspije, moze ti izracunat ID svake pjesme muzickom analizom, i onda ih usporeduje sa svojim podacima u bazi. Ako ni to ne uspije, mozes i rucno iz baze uzet izdanje (ako znas koje je naravno).

E sad, on ti automatski napravi sve tagove. Ti u Musicbrainzu mozes podesit kako ce ti izgledat filename i struktura direktorija na osnovu tagova. Znaci dobijes konzinstentni naziv pjesama i strukturu direktorija za cijelu glazbenu kolekciju.

Ja koristim jos 3 plugina za musicbrainz 2 ce vam vjerojatno bit vrlo korisna):
1. Za automatsko skidanje i integriranje albumarta.
2. Za odredivanje zanra pjesama pretrazivanjem baze na last.fm-u (musicbrainz ne drzi u bazi podatke o zanru jer je to jako subjektivan podatak, a jako drze do kvalitete unesenih podataka).
3. Ako zelite pridonijet zajednici, tj. unijet neka izdanja kojih jos nema u bazi (cest slucaj za manje poznate hrvatske izvodace), ima i plugin add cluster as release, koji vam dosta olaksava pri unosu podataka

Uglavnom, sad sam u totalnoj stisci sa vremenom, ali mogao bi napravit neki mali tutorial kad zavrsim s diplomskim za 10tak dana. Meni je to jedan od korisnijih programa za muziku, i totalno sam se odusevio s njim. Cudno je sto nisam nikad cuo za njega prije, nego naletio na hydrogenuaudio forumu u jednom threadu
messiah je offline   Reply With Quote