View Single Post
Staro 27.06.2009., 04:08   #29
Vrga
Lalalallalaaaaaa

Vrga's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
Evo, 18 sati kasnije its up and running finally...

konfiguracija: Pentium 4 @ 2gHz (ženin stari komp), 768 MB ram-a, Maxtor 8.2 GB disk (iz '99... začudo božje jedini hard koji na kraju radi, al je bučan...), eth1 3-Com "Corkscrew" 10/100 mrežna za izlaz na switch, pa dalje na lokalnu mrežu, te gore prek USB-a spojena Scientific Atlanta EPC2203, za koju nisam ni morao cdc_ether ubacivat preko modprobe-a da bi prepoznalo ga. Automatski je prepoznalo prek tog usb-a da je ustvari lan adapter, dao mu još prilikom instalacije eth0 oznaku i to je to.

mreža... 3 kompa redovno, moj, ženin lap i lap od starog koji treba imati passthrough za vpn u firmu, spojeno na micronet-ov 10/100 lan switch (kad sam kupovo nisam imo para za 10/100/1000, ali nije da mi je lan kartica na routeru gigabitna

Debian preko netinstall cd-a dignut, gore stavljeno sljedeće:

Prilikom same instalacije:
Standard enviroment
Web server
File server
Desktop enviroment

realno web server i file server su mi konkretno beskorisni... al neka, prva pa pukla... jednog dana kasnije ću to ić sređivat...

nakon instalacije:
dhcp3-server (za dodijeljivanje dhcp adresa na lokalnu mrežu. ne volim ručno postavljanje statičnih adresa nego ju rađe postavim fino ovako na dhcp server, pa dalje static dhcp u biti...)
firestarter (fućkaš ti ručno trkeljanje po iptables-ima... daleko najbrže riješenje za ovakve slučajeve mreža za po doma)
openssh (o putty moj vooooljeeeeniii puuuuttyyyyyy....)
x11vnc (vnc direkt u trenutno aktivni X11 session. podrazumijeva automatski logon, iako će me neki proždrijet zbog toga, činilo mi se kao daleko najpraktičnije riješenje konfiguriranja dotične beštije bez spajanja tipkovnice i miša na sam router.)

Plan za dalje... dići gore VPN serverčić kako bi zamijenio hamachi koji mi se iskreno gadi, jer hebga, to sve ide preko nekakvih njihovih servera. Zašto ne dići sam svoj VPN-ček za kvazi lanuše kad nam se sprdne (Markos i ekipa....)? Preporuke za neki softver konkretniji? Vjerojatno ću uzet prvi koji me nađe i dić ga pa da radi, al ak neko možda ima konkretno preporuku, bio bi zahvalan.

Trenutni memory usage je 260 mega od 768...

Uglavnom, upozorenje bilo kome tko će se upuštati u ovako nešto. Čak i sa gui-em, jako ćete puno vremena provesti u terminalu. Bonus grafičkog sučelja je što možeš copy-pasteat do mile volje + nemoraš gledat u ružne ispise raznoraznih /etc/init.d skripti, zahvaljujući gomili fakat kvalitetnih stvari gore, najviše Firestarter...

I kao zaključak, RTFM moj presveti, RTFM moj presveti, RTFM moj presveti, RTFM moj presveti...

Kak to izgleda u praksi?

Bubba, bio bi zahvalan na bilokakvom komentaru

Imam konkretno par pitanjca, kako zatvoriti telnet i vnc pristup izvana na moj router? znači samo da se unutar mreže može pristupiti na dotičnog...

Zadnje izmijenjeno od: Vrga. 27.06.2009. u 04:36.
Vrga je offline   Reply With Quote