Ma, dobar je taj voyager. Ali je je otišao puno dalje od originalne ideologije. (DS9 isto). Ali Jelc je dobro spomenuo.(nevezano uz ST) Neke stvari su prolazile prije. Sada nema šanse da prodju. Moralne teme (socijalni komentari), bez rasizma i takvih stvari je većinom vrijeme pregazilo. Ne da bi smetale, ali bi većini ljudi bile zamorne (not me included). DS9 kao i voyager je vise na neku ratnu šemu okrenut naspram TOS i TNG-a.
Rekla je dobro Nichelle Nichols. Kad je pitala Gene R. tokom snimanja TOS-a kad je bila epizoda sa Lincolnom (kad ju je naslovio sa "crnkinjom"). Rekla mu je "Znam što radiš. Radiš seriju koja je društveni komentar, samo si ju stavio u daleku budućnost u svemiru kako prosjecan covjek ne bi skužio, ali bi shvatio poantu." Na što joj je on navodno odgovorio "pssst." Nažalost od prvog inter-racial poljupca do danas je prošlo "previše" vremena. TNG je još bio na toj uzdi. Najviše kroz primjer Data-e. Da li je on živ ili nije. Tko može to utvrditi i da li može uopće. Da li ima nekakva prava.... Još uvijek je to bila glavna tema (prva epizoda, suđenje od strane Q-a ljudskom rodu gdje trebaju dokazati da su "evoluirali").
Ali, iako su otišli daleko od originalne ideje, to je još uvijek bio onaj dobri ST. I DS9 i Voyager. Enterprise je krenuo IMHO loše, ali su zadnje dvije sezone isto bile zabavne. Za razliku od filma koji je od svega toga napravio, ma SF action flick.
Ovo je naravno samo moje mišljenje... yadda, yadda, yadda.