18.06.2009., 10:45
|
|
Premium
Datum registracije: May 2006
|
ima tu istine 
|
Probaj sa Cedegom. Što se tiče ovog drugog - da...osim što modernu distru ne treba poštelavat dakle instaliraš i koristiš (naravno prije biraš hardwer sa podrškom) i to je to...-->
Citiraj:
Autor Katarina
Ajde evo nekog kulturnog konačno...
|
Hvala
Citiraj:
Autor Katarina
Nikad nisam i neću tvrdit da je MAC bolji zato jer je MAC, nego zato jer mislim tj. mogu čak reći da iz vlastitog iskustva znam, da sve što sam ikad radila na kompjuteru bilo na Win bilo na Mac-u, OS X mi je uvijek bio brži, nikad se nisu događale gluposti tipa da OS iz nekih samo njemu poznatih razloga ne uspije napravit npr. video rendering i jednostavno se sruši. Na windowsima se to događa konstantno i ako pitaš bilo koga u bilo kakvom audio vizualnom poslu reći će ti isto.
|
Nisam baš u tim vodama,moram priznati ali par puta što sam koristio ovdje imenovane ili slične aplikacije za iste ili slične stvari nemogu reći da sam iskusio ikakve probleme osim one uzrokovanih svojim neznanjem.
Citiraj:
Autor Katarina
Nadalje OS X ima daaaaleko bolji sustav instalacije i deinstalcije programa. Rijetko se dogodi da nakon deinstalacije išta ostane na disku, nema glupog registryja u kojem se nakupi mali milion ostataka svačega i to u konačnici rezultira padom sustava.
|
Osobno mislim da nema "savršenog" načina instalacije i deinstalacije i osobno sam uspio skršiti više manje sve - i Win (kao što si rekla,ostaju neke stvari na disku i regitryu,dakle iste se moraju ručno brisat što nije ništa strašno za onog tko zna što radi) što bi se moglo reći i za linux (većinom ostane tu i tamo koja datoteka ali s obzirom na veličinu današnjih diskova-ništa strašno pošto nit ima veće fragmentacije nit reg fajlova). Za OSX nažalost nemogu komentirat jer nemam dovoljno iskustva u istom ali to da je sustav jednostavan - tu se slažem,barem ono što sam vidio.
Citiraj:
Autor Katarina
U firmi imamo nekih 10 - 12 mac pro stanica od kojih su 3 oni stari PowerMac G5 iz 2003. U 6 godina nikad se na njima ništa nije pokvarilo, a bogme dečki su ih otvarali na tisuće puta, mijenjali RAM i diskove, stavljali kartice i sl.
Svi su umreženi i svi imamo pristup internetu i nikad i to baš NIKAD se nije dogodio nikakav virus jer ga na MAC-u jednostavno nema. Možda je to zbog male zastupljenosti mac-a, ali to je činjenica. Instalirali smo sve i svašta na njih (freeware na MAC-u je skroz druga priča).
|
Trebaš ti vidjeti kante kod mene na poslu...stari (i ondašnje vrijeme prejeftino...pcchips ploče ako kome to išta govori) ali-rade. Tu i tamo se zaleti neka gamad ali AV aplikacija više-manje sve uredno riješava. Dakle ako je admin kompetentan i zna svoj posao obavljati kvalitetno,nema problema. Linux doma kod sebe neću ni komentirat...savršenstvo koje se tu i tam pokvari kad sam malo nadobudan sa voltažama ili malom tišinom nauštrb hlađenja
Citiraj:
Autor Katarina
S druge strane, doma sam još prisiljena radit na PC-u (manjak para) s kojim uvijek neki problem iskrsne. Konfiguracija i nije tako loša, kao sve fine i provjerene komponente, ali uvijek kod najžešćeg posla dogodi se neko sranje ili "memory dump" ili se glupost tipa "build DVD" ne izvrši jer windowsi upisuju neko sranje u registry i dok ne promijenjiš ručno par ključeva stvar ne radi. Isto se događalo na dva PC koja smo imali u firmi. Kolega je rekao jednom "...Windowsi su više nego OK dok rade, ali nažalost rijetko kad dobro rade..."
|
Ako želiš slobodno objasni kakvi su to problemi i uslijed čega se događaju,možda ekipa i moja malenkost možemo to riješiti jer to nije normalno čak ni za Windows OS. XP i Vista su dosta solidni po tom pitanju.
Citiraj:
Autor Katarina
I nakon svega toga sad ti meni reci, kao nepristranana i pametna osoba, kako bi mogla tvrditi da OS X nije bolji.
|
Pa ok,vidim neke prednosti na Windows strojem ali barem za sebe osobno ne vidim nikakve prednosti nad nekom Linux distrom+PC. Recimo ovo što sad koristim,Arch...to je distra kojom započinješ jako nisko (čitaj - nakon instalacije te pozdravlja crni ekran sa "bash:$" i blinkajućim kursorom sa strane. Osobno mi je trebalo jedan dan da sve posložim kako želim da radi onako kako želim jer sam bio totalno neupućen na način na koji ova distribucija radi ali- nakon toga radi i radi brzo,stabilno a što se ljepote tiče...šteta što nemam kameru,čak i dock ima efekte po ikonama kad prijeđeš po svakoj a ništa od toga ne usporava sustav ni milisekunde.I kao što sam rekao-sve radi brže nego hackintosh barem.
Citiraj:
Autor Katarina
Namjerno kažem OS X jer to je valjda jedini razlog zašto volim mac. Uopće se ne radi o dizajnu, na kraju krajeva sve kante su na podu i ne vide se. Istovjetni software na Win i OS X radi bolje na OS X-u. After Effects, Photoshop, 3D aplikacije... Nije tajna (a to su i u Microsoftu priznali) da Office za mac radi bolje nego na PC-u. Na kraju krajeva bitan je posao koji se radi, a ne kompjuter. Ako s jednim sustavom mogu napravit sve brže i bolje nego na drugom onda ću koristit taj.
Toliko o tome.
|
Ali to da plijene poglede je istina

Što se ostalog tiče,mislim da OS sam sebi nesmije biti svrha već su bitne samo aplikacije koje rade ono što korisnik želi i treba a ako iste postoje i na jednom i drugom i trećem OS-u onda je bolje uzet OS na kojem sve to bolje radi. U pravilu je to tako ali ako u računicu ubacimo cijenu koštanja i održavanja stvari se malo mijenjaju jer najbitnija stvar kod poslovnih korisnika je TCO a ne hoće li rendering završit za 10 minuta ili 30 minuta. Za po doma opet prevaže cijena ali i o tipu korisnika naravno (dali želi jednostavnost - ili obožava rc.conf i yaourt (taj sam

) )
Citiraj:
Autor Katarina
I na kraju vjerojatno nisi dobro pročitao, ali ja ne tvrdim da apple proizvodi svoj HW, već da pomnim probiranjem komponenti SLOŽI konfiguracije. I na kraju iz tvornice izađe Apple proizvod. Tako se manje-više sve na svijetu proizvodi.
|
I koja je onda razlika između njega i nekog Astro računala kupljenog u Vemilu. Jeste-Mac je ljepši i unutra je sve bolje složeno ALI - MAC je 3+ puta skuplji za isti rang performansi i kvalitete. A uostalom - po meni se to ne razlikuje od onog kad meni kupac dođe i želi računalo...ja mu nedam što on hoće ako dođe sa zahtjevom da tjera Q90000+,120GB RAM+,GTXXX28000 i to na Codegenu 900W već kupcu složim stroj koji je uravnotežen,nadogradiv te kao što se dokazalo u zadnjih 3 godine odkako to radim - kvalitetan jer se neće vratiti na reklamaciju osim ako ga sam kupac ne skrši ili se dogodi neka nespodoba. Dakle također se radi o pomnom probiranju komponenti.
Citiraj:
Autor Katarina
Možda Bubba zna, ali njega ionako ne shvaćam ozbiljno jer čovjek se ipak malo previše uzbudio (vjerojatno zbog pomanjkanja uzbuđenja u životu) i stalno se vraća na isto kako bi eto doživio virtualni orgazam da mene pokopa. Žalosno.
|
Žalosna je ova tvoja izjava jer to nebi izjavila ozbiljna i educirana žena. Tako bi odgovorila isfrustrirana žena kojoj je ponestalo činjenica. Ovo nisam očekivao.
Citiraj:
Autor Katarina
Moja priča nije jedina, znam više ljudi koji su se preporodili prelaskom na Mac.
|
Hm...ja...linux... al hebiga šta mi linux znači kad aplikacija koju koristim na poslu ne radi na linux distrama (hvala onom gore na VirtualBoxu

)
Na kraju moram reći da i dalje nisam baš impresioniran i još uvijek nisi odgovorila na Bubbina pitanja na koja moram priznati me zanimaju odgovori.
Sa štovanjem,
Tomislav
P.S.-jel tko vidio virus za linux?Baš bi htio vidjeti što će se desiti
Citiraj:
Autor Mac_F
Ovo ti je stara verzija (2.5) koja radi i na Mac-u. Novu pokreće bez problema sa CrossOverom, samo mi nije radio PunkBuster, a nije mi se dalo zajebavat s tim kad je jučer izašao AA 3.0. Za njega nemam pojma da li radi tako, probat ću ako uhvatim vremena.
-->
ima tu istine 
|
Probaj sa Cedegom. Što se tiče ovog drugog - da...osim što modernu distru ne treba poštelavat dakle instaliraš i koristiš (naravno prije biraš hardwer sa podrškom) i to je to...