View Single Post
Staro 15.06.2009., 23:26   #13
herion
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Zadnja što bih htio je upustiti se u raspravu sa jednim mac fanom pogotovo sa ovako žestokim kao Katarina. Moja iskustva sa Macom su nedostatna da bih mogao vidjeti koje prednosti ima. Ja potičem iz unix(pa još prije toga) svijeta i Windowse sam nerado prihvatio ali eto s vremenom se taj sistem pretvorio u vrlo ozbiljnog igrača ako se pažlivo barata sa njim. Snaga Unix mašina uvijek je bila u toj sprezi OS-a i proizvođača hardware-a.Npr. SUN sa par matičnih, 2-3 vrste grafičke i isto toliko procesora i jednim proizvođačom RAM-a-to zaista nije bio teško podržati OS-om i radilo je pakleno stabilno. Isti slučaj je sa AIX-om, Irixom, HPUX-om.. Windows je od početka imao vrlo tešku zadaću podržati gomilu raznih matičnih, grafičkih, memorij od gomile proizvođača, a i bio je usmjeren na to da zadovolji zahtjeve najšire populaciju. Tek što se sistem ustabilio već je sve zastarjelo. Sličnu zadaću sada ima i Linux pa vam mogu reći da ni njemu baš ne cvatu ruže. Zato postoji certificirani hardware(mislim na čitavu mašinu) za pojedini OS i to je jedini pravi put za stabilan sistem bilo Linux bilo Windows.
MAC je svoju klijentelu dobio što zbog gore navedenih razloga(sprega OS-a i hardwarea što je Katarina dobro rekla) kao i zbog ,u to doba, veoma snažnih PowerPC procesora kojem tadašnji Intel nije mogao biti konkurencija. Otud pojava gomile dobrih aplikacija na Mac-u koje se razvijaju i dan danas pa stari korisnici ostaju vjerni tim mašinama. Kada se razlika u performansama izgubila Apple je prešao na Intel.
Sada imamo 2 OS-a na identičnom hardware-u i zato me zanima koje su prednosti MAC-a. Znam puno firmi gdje je Windows bio noćna mora dok se korisnicima nije zabranilo da instaliraju što hoće i idu na internet gdje hoće.Kada imamo SUN, HP ili MAC radnu stanicu obično na njoj vrtimo Photoshop ili aplikaciju za koju je stroj kupljen i ništa više. Sve aplikacije koje moji inžinjeri koriste, a migrirale su sa Unix-a na Windows rade vrlo stabilno na provjerenom hardware-u i bez dozvole korisnicima da čarobiraju.
Malo sam proguglao i našao par benchmarka gdje se uspoređuje MacOS i Windows sa konkretnim aplikacijama na istom hardware-u. Bar prema tim testovima razlike u performansama i stabilnosti gotovo da nema.
I još nešto- Dell radne stanice su obično gotovo nečujne i nemaju hrpe kablova. Ako se raspitate kod domaćih uvoznika vidjet ćete da se konfuguracija identična Power Macu može dobiti za 4-5k kuna jeftinije sa 3 godine garancije i provjerenim driverima i bez potrebe ulaska u BIOS da bi sve radilo.

Zadnje izmijenjeno od: herion. 16.06.2009. u 22:42.
herion je offline