Zadnja što bih htio je upustiti se u raspravu sa jednim mac fanom pogotovo sa ovako žestokim kao Katarina

. Moja iskustva sa Macom su nedostatna da bih mogao vidjeti koje prednosti ima. Ja potičem iz unix(pa još prije toga) svijeta i Windowse sam nerado prihvatio ali eto s vremenom se taj sistem pretvorio u vrlo ozbiljnog igrača ako se pažlivo barata sa njim. Snaga Unix mašina uvijek je bila u toj sprezi OS-a i proizvođača hardware-a.Npr. SUN sa par matičnih, 2-3 vrste grafičke i isto toliko procesora i jednim proizvođačom RAM-a-to zaista nije bio teško podržati OS-om i radilo je pakleno stabilno. Isti slučaj je sa AIX-om, Irixom, HPUX-om.. Windows je od početka imao vrlo tešku zadaću podržati gomilu raznih matičnih, grafičkih, memorij od gomile proizvođača, a i bio je usmjeren na to da zadovolji zahtjeve najšire populaciju. Tek što se sistem ustabilio već je sve zastarjelo. Sličnu zadaću sada ima i Linux pa vam mogu reći da ni njemu baš ne cvatu ruže. Zato postoji certificirani hardware(mislim na čitavu mašinu) za pojedini OS i to je jedini pravi put za stabilan sistem bilo Linux bilo Windows.
MAC je svoju klijentelu dobio što zbog gore navedenih razloga(sprega OS-a i hardwarea što je Katarina dobro rekla) kao i zbog ,u to doba, veoma snažnih PowerPC procesora kojem tadašnji Intel nije mogao biti konkurencija. Otud pojava gomile dobrih aplikacija na Mac-u koje se razvijaju i dan danas pa stari korisnici ostaju vjerni tim mašinama. Kada se razlika u performansama izgubila Apple je prešao na Intel.
Sada imamo 2 OS-a na identičnom hardware-u i zato me zanima koje su prednosti MAC-a. Znam puno firmi gdje je Windows bio noćna mora dok se korisnicima nije zabranilo da instaliraju što hoće i idu na internet gdje hoće.Kada imamo SUN, HP ili MAC radnu stanicu obično na njoj vrtimo Photoshop ili aplikaciju za koju je stroj kupljen i ništa više. Sve aplikacije koje moji inžinjeri koriste, a migrirale su sa Unix-a na Windows rade vrlo stabilno na provjerenom hardware-u i bez dozvole korisnicima da čarobiraju.
Malo sam proguglao i našao par benchmarka gdje se uspoređuje MacOS i Windows sa konkretnim aplikacijama na istom hardware-u. Bar prema tim testovima razlike u performansama i stabilnosti gotovo da nema.
I još nešto- Dell radne stanice su obično gotovo nečujne i nemaju hrpe kablova. Ako se raspitate kod domaćih uvoznika vidjet ćete da se konfuguracija identična Power Macu može dobiti za 4-5k kuna jeftinije sa 3 godine garancije i provjerenim driverima i bez potrebe ulaska u BIOS da bi sve radilo

.