Citiraj:
Autor E-mil
1.Ako je tako, zašto je to tako
2.Na koji način (ako je uopće bitno) spajati uređaje na SATA konektore.
|
1. Pogledaj si kod POST screena kada maticna ucitava uredjaje,da prvo ucitava Master1,Slave1...Master2,Slave2...itd,a onda ove ostale koji nisu ukljuceni isto provjeri te joj treba cca 3-4(zavisi od ploce) sek da "skuzi" da nema nista na tim konektorima...A ti kada spojis sve bitno na ove "prve" konektore,mozes komotno ove ostale u BIOS-u sa "AUTO" prebaciti na "NONE" te onda maticna ucita ove uredjaje koji su ukljuceni i dalje ne trazi(a da ih stavis na npr Master4 i Slave4 prvo bi ucitavala ove prve(na kojima nista nema) te onda tek te zadnje,i s time bi izgubio par sek)...Te prilikom slijedeceg screena kada pokazuje koji uredjaj ima koji IRQ itd(bar je tako kod moje Gigabyteice) ujedno i pregleda da je S.M.A.R.T. ukljucen,a ako si iskljucio one ostale konektore kako sam gore naveo odmah brze prodje i to(pogotovo ako je S.M.A.R.T. iskljucen)...i eto,s time si vec skratio za 7-8 sec sam proces boota
2.Iskreno cu ti reci,ne znam jel uopce bitno to kod SATA...Ali ja se eto drzim one dobre stare u vrijeme kada su HDD-ovi i prze bili ATA,pa je bilo bitno koji je na Master,koji na Slave(opet ne znam zasto,ali znam da kad sam god stavio sistemski na Slave,MBO nije htjela bootat)..pa se ja eto toga drzim i sada te stavljam sistemski HDD kao Master,a ovaj drugi kao Slave...
Ovo gore su moja stvarna iskustva sa par ploca,pa eto,vjerujem da je tako kod vecine...
E-mil,nadam se da sam bar nekako pomogao(ako sam dobro shvatio tvoja pitanja,ako ne..sorry

)