Tema: Tagan
View Single Post
Staro 15.06.2009., 12:14   #46
n4d44
Premium
Moj komp

n4d44's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
Pusti ga malčice da leži da se dobro isprazne oni veliki kondići da te ne opali struja (ne diraj ih prstima - nije plastika na njihovim vrhovima bezveze stavljena).

Pogledaj kondiće koji se nalaze kod izlaznih žica da li cure? Jesu li nabrekli? Popucali? Ljepilo je bijele boje. Ako se elektrolit razlija on bude narančaste boje. Kondići znaju probit i s donje strane. Nije uvijek vidljivo da je kondić neispravan. Nekad im opadne kapacitet što nije lako ustanoviti bez odgovarajuće opreme. No ako su kondići otišli znači da ne rade svoj posao dobro i trebao bi se pojaviti veći (možda i puno veći) ripple. Provjeri napone s multimetrom.

Kako nemaš osciloskop (jer je to skup aparatić). Pogledaj pod punim optrećenjem i u idleu 12V i 5V i to prebaci multimetar na AC (izmjenicnu struju). Elektronika koristi istosmjernu struju. Te "greske" u naponu poznate kao ripple se pojavljuju kao izmjenicna komponenta i trebale bi se moći ovako izmjeriti. Multimetar bi barem trebao dati ekvivalentnu istosmjernu vrijednost (neka me netko ispravi ako grijesim). Tu ekvivalentnu pomnoži s 2 i mislim da po ATX specifikaciji taj ripple ne smije prelaziti 100mV, tj. +- 50mV.

Jučer sam testirao svog TG380 kojem sam prominija kondiće i maksimalni ripple koji sam izmjerija je 40mv uglavnom je varira oko 20-30mv (na 12V) dok onaj na 5V je bija oko 10tak mV. Nisam siguran može li se ovo i izmjeriti s bilo kojim multimetrom ja koristim jedan skupi Fluke.

Najlakše je provjerit napone s everestom. Ako 12V,5V,3.3V ne odstupa previše (5% gori/doli - što je iirc ATX spec.) onda je to napajanje najvjerojatnije dobro napajanje.

Svaka čast Dizel, 3870x2 na ovom Taganu. Dobro je znat da Tagani mogu potegnit kad triba. Sad mi nije žao šta sam potrošija zadnje rubycone MBZ koje je skoro nemoguće nabaviti.

edit: Kondići upitne kvalitete su ti TNR i TMR to su ti serije proizvođača Fuhjyyu (obično će prvi popustit oni od 2200-4700mF, one manje ne trebaš uglavnom ni gledat). Malo progugla Fuhjyyu.
n4d44 je offline   Reply With Quote