Ajmo po redu
Sto se tvoje maticne tice, stanje je
ovako:
"As you can see in BIOS (H/W Monitor) the only Fan Header that allows fan regulation is SYSFan1."
Citiraj:
Autor win32
Ok...sve to stoji, ali ne kuzim zasto ne mogu regulirati vent koji ukljucim pod "sys fan 4", vec samo pod "sys fan 1" i "sys fan 2"!?
|
Jednostavno je takva maticna (slicno je i sa ostalim dostupnim na trzistu <1000kn).
Citiraj:
Ovo sa razvlacenjem kablova mi se ne svida bas jer mi je recimo "sys fan 4" odmah pored venta......a kada tu ukljucim vent uopce mi ga MBO u BIOS-u ne vidi pa ne mogu smanjiti brzinu....sada sam stavio novi BIOS i opet nista.....
|
Mogu se ti kablovi jako dobro sakriti (hint "ispod grafulje").
Citiraj:
Dali postoji opcija sa ne znam cime da stavim kod venta, a da smanjim buku? Znam da sam dosadan sa time, ali 16-ak god sam uz kompove i buka mi pocela jako ici na zivac....uz to sam podstanar i komp je u boravku, a znate kakve su zene...hehehe.....
|
Znam kako ti je
Sto se tice ovog ispuha odostraga ... on nije reguliran preko MBO vec je spojen na 5V (crvena zica) i to je sasvim ok.
Ovaj drugi (kod diskova) je spojen preko 3-pin konektora na header koji nema regulaciju brzine i tu se ne moze puno napraviti.
Jedino sto mozes s njim (osim kupovine potenciometra
FanMate ili
MFC1) je isto spajanje na 5V preko ukljucenog molexa (crvena i crna zica).
Sto se tice ocitavanje brzine preko te zute zice, to je po meni manje bitno (bitno da je komp hladan).
Osobno imam MFC1 (sa onim LED-icama) kod kojega frekvencija blicanja odrazava okretaje venta (te je ujedno i dijagnostika ukoliko vent ne radi).