Citiraj:
Autor Katarina
Gotovo mi je nevjerojatno da u raspravi oko Xeona nitko od vas nije ni spomenuo Apple. Dvoproceserski 8 core Mac Pro stoji kod nas 26000 kn.
Dobiješ sve lijepo zapakirano u kutiju, izvadiš van uključiš u struju, instaliraš si software koji ti treba i radiš. I to u Mac OS X-u koji je svjetlosnim godinama daleko od bilo kakvih windows nebuloza.
Koga vraga bi netko išao kupovati rijetko nabavljive DP xeon ploče, mučio se nabavkom procesora itd itd, da bi na kraju sve to skupa platio skuplje i morao koristit šugave windowse? I to još za posao RIP-anja.
Možda nisam u pravu, ali eto kažem...
|
Poštovana Katarina drago mi je da je neko spomenuo i Apple. Pogotovo mi je drago što ga je spomenula osoba koja se bavi designom gdje navodno Mac ima dosta toga reći. Kao prvo cijena Apple računala je vrlo velika. Cijena "name" radnih stanica poput Della i HP-a također u ovom segmentu nisu male ali ipak daju dosta više(ako ništa onda puno veću garanciju). Da se čovjek ne bi zeznuo pri usporedbi cijena jednog Xeon 5570 je kod nas oko 11000 kn, a jednog 5520 oko 3000. Također nije svejedno da li je u nutra Quadro 370 ili 4600 budući da ova druga košta 10-ak puta više(oko 11000 kn) Slaganjem vlastite konfiguracije postižemo velike uštede i dobijamo izvrsno računalo. Zašto? Jer tu postoji jedan iznimno pouzdani Supermicro i u kombinaciji s njim dobijemo računalo istih karakteristika i velike stabilnosti za puno manje novaca.
Ono što me zanimalo to je ta navodna superiornost MAC OS. Neću ulaziti u stvari tipa lakše instalacije, user friendly itd.. Dečki iz jednog našeg informatičkog dućana vrtili su i XP i Mac OS upravo na MacPro-u i nisu naišli na neku superiornost u osnovnim banchmarcima.
O kakvoj se superiornosti radi? Ako ću potrošiti 30000 kn na računalo da bih vrtio posao od kojeg živim to da li instalacija traje par minuta kraće i što je surfanje "puno bolje" apsolutno mi ništa ne znači. Da stvar bude bolja to vjerojatno neću ni koristiti na toj mašini. Osim toga aplikacija koja mi treba diktira koji ću OS koristiti. To je najčešće "windows nebuloza". Koje prednosti ima MacOS u odnosu na Windowse ako vrtim istu aplikaciju na istom stroju(neka to bude recimo CS3)? Za aplikacije koje mi imamo na Windowsu i Linux-u pokazalo se da su rezultati na Linuxu u pravilu nešto brži, a sa rastom kompleksnosti nekada su razlike vrlo velike(npr. matematičke analize sa preko 8 procesora). Glede stabilnosti nemam nikakve prigovore na XP. Ti strojevi obično vrte 1-2 takve aplikacije i to je to. Nema na internet, nema instaliranja kak se kome sprdne i zaista nikavih problema nemamo.