Prvi moj monitor je bio adi P5+ i bio je stvarno odlican monitor, ali je crkao vrlo brzo

. Nakon njega samsung 959nf i nikako nisam bio zadovoljan tim monitorom. Mnogi su hvalili ovaj 19" crt, ali meni je uvjek bio ispodprosjecan (stalni bolovi glave i problemi sa ocima). Nakon njega samsung 225bw (moj prvi lcd), smece od tn matrice, skoro sam skroz prestao raditi sa fotkama. I sada hp2475w ips matrica, konacno pristojan monitor. Al jos uvjek se sjetim adi-a P5+ 17" crt, to je bio monitor! Mozda sto je bio medju prvim, mozda sto sam tada bio mladji pa i samim tim imao bolji vid

. Mada i sada na poslu imam 17" crt samsung i nikakvih problema nemam sa njim, ni kada radim u cugu po 5 sati. Mislim da je najveci problem lcd-a pozadinsko osvjetljenje, neki spominju frekvenciju od 60Hz ali to nema veze na lcd-ima jer rade na potpno drugom principu nego crti. Tako da i da je frekvencija 1Hz ne bi bilo treptaja na lcdima, ali bi se slika mijenjala samo 1 puta u sekundi

. Mislim da tek led pozadinsko osvjetljenje donosi pravu prednost lcd-a u odnosu na crt-e.